De blauwe kiekedief.
De blauwe kiekedief. Foto: Vogelfestival

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Recordaantal vogelsoorten gezien tijdens Texel Big Day

Algemeen

Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum hebben 8 mei voor de vijfde maal de Texel Big Day georganiseerd. Achttien teams verdeeld over heel Nederland gingen op pad om binnen 24 uur zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te zien. Twee regionale records van het aantal vogelsoorten zijn gebroken en er is ruim €7.500,- opgehaald voor de bedreigde akkervogels.

De Texel Big Day was dit jaar het enige onderdeel van het Wadden Vogelfestival dat ondanks de beperkingen door corona toch veilig door kon gaan. Editie 2021 werd gekenmerkt door koud weer, maar de deelnemers lieten zich niet uit het veld slaan en diverse teams pakten na negen uur ‘s avonds, toen het droog werd, de draad weer op. Dit resulteerde in fantastische resultaten.

Verbroken records

Van alle teams was het team Big Foot Texel (Vincent Stork) dat de meeste soorten van de dag wist te zien. Vincent zag 143 soorten, wat uitzonderlijk is aangezien hij enkel te voet zich verplaatste. In totaal liep hij zo’n 55 km in ruim 23 uur.

De Stalen Ross Ganzen (Eddy Nieuwstraten en Martijn Verdoes) zagen 137 vogelsoorten, een nieuw record voor omgeving Nijmegen. Ondertussen werd op Texel ook een nieuw recordaantal vogelsoorten gezien. Het Texelse Dream Team, bestaande uit Tim Schipper, Koen Stork, Tim Langerak en Rens Keijzer, zag 159 vogelsoorten. Nog nooit werden er door een team meer soorten gezien. Omdat dit team een deel van de dag ook de auto gebruikt heeft, telde het resultaat niet mee voor de prijzen.

Voor jong en oud

Vermeldingswaardig is ook de jongste deelneemster, Emma. Emma is 6 jaar en deed met haar oma Ingrid mee. Zij zagen rondom de Texelse Golfbaan 30 verschillende vogelsoorten, wat donaties van familie opleverde.

De akkervogels

Voor het opgehaalde bedrag zal Stichting Texel Vogeleiland een goede besteding zoeken, om zo de bescherming van akkervogels te ondersteunen. Akkervogels, zoals de blauwe kiekendief, patrijs en veldleeuwerik, hebben het in heel Europa erg moeilijk en staan zo goed als allemaal op de Rode Lijst. Door de ontwikkeling van de landbouw en het verdwijnen van essentiële plekken langs akkers, zoals de houtwallen, bomenrijen of kleine bosjes, hebben de akkervogels het moeilijk

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 3 uur geleden 5
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 5 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 7 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? gisteren 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10