Anna bij de IJzeren Kaap nabij Oudeschild.
Anna bij de IJzeren Kaap nabij Oudeschild. Foto: Videoclip Skommelnacht

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Texelse videoclip van lied ‘Skommelnacht’

Algemeen

De onrust die een geboren en getogen Texelaar kan voelen als hij of zij aan de vastewal woont, maar verlangt naar het eiland. En de onrust en het avontuur die een nacht op het eiland zelf kan hebben.

Het weerklinkt in het lied ‘Skommelnacht’ van de uit Oosterend afkomstige Anna Trap. Samen met Arnold van Bruggen uit Den Hoorn en cameraman Thomas Roebers maakte ze een videoclip van het lied en die is sinds vandaag te zien op youtube.

Anna schreef ‘Skommelnacht’ een paar jaar geleden op verzoek van Gerard Kuip voor ‘Echt op sien Tessels’ in 2018 tijdens Oosterend Present. Het is een ode aan haar geboortedorp Oosterend.

Arnold hoorde het lied een jaar later tijdens Skemere en de afsluiting van het Zilveren Camera-festival in Den Hoorn en was meteen verkocht. Hij hoorde er het gevoel in dat hij bij Texel heeft en wilde er een videoclip van maken, zodat het lied vaker te horen zou zijn.


In het donker op Texel. - Videoclip Skommelnacht

Het leidde tot een paar nachtelijke opnames op diverse plekken op Texel met als resultaat de videoclip. Roebers filmde met een speciale camera, zodat het gevoel van de Texelse nacht extra goed in beeld werd gebracht.

Anna zingt en begeleidt zichzelf in het lied op een bijna 100 jaar oude citer uit Zweden, Caroline Kamp speelt contrabas en Maija Anttila basklarinet. Ina Schrama van de Historische Vereniging en Cees Aris Trap, de vader van Anna, hielpen mee de tekst perfect in het Tessels dialect te krijgen.

De videoclip, waaraan de gemeente een financiële bijdrage verleende, is volgens Arnold een mooi alternatief voor de Cultuurnacht die aanvankelijk komend weekend op Texel zou worden gehouden, maar als gevolg van de coronacrisis nog niet door kan gaan.

Meer muziek van Anna is te vinden op spotify.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen gisteren
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2