Het ziekenhuis in Den Helder.
Het ziekenhuis in Den Helder. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Ziekenhuizen stellen deel zorg uit door corona

Algemeen

De ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar hebben sinds gisteren een deel van de geplande operaties en behandelingen uitgesteld als gevolg van de snelle toename van coronapatiënten op de intensive care.

Volgens de Noordwest Ziekenhuisgroep, waar de ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar onder vallen, gaan vooralsnog alleen urgente operaties door die medisch gezien binnen zes weken moeten plaatsvinden. “De overige ingrepen worden – indien het medisch verantwoord is – uitgesteld. Om de patiënten die een urgente ingreep moeten ondergaan zo goed mogelijk te spreiden, kan het zijn dat zij op een andere datum of een andere locatie worden geopereerd.”

Acute zorg, semi-acute zorg en oncologische zorg blijven volgens de Noordwestgroep wel doorgaan. “De poliklinieken zijn open en afspraken laten we zoveel mogelijk doorgaan. Voor een deel van de consulten wordt gebruik gemaakt van videobellen of de afspraak wordt omgezet naar een telefonisch consult.” Mensen bij wie een afspraak niet doorgaat, worden geïnformeerd door het ziekenhuis.

De ziekenhuizen zeggen het ontzettend vervelend te vinden dat het uitstellen van een deel van de geplande zorg opnieuw nodig is, maar het is op het moment niet anders. “Helaas hebben ziekenhuizen in de regio te maken met een grote toename van patiënten met corona die intensieve zorg nodig hebben. Alle ziekenhuizen moeten daarom extra bedden beschikbaar stellen op de intensive care. Door het uitstellen van planbare operaties komt er personeel vrij voor de coronazorg.”

Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 11 minuten geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 33 minuten geleden 2
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 1 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 1
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 1 uur geleden 6
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 1 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 2 uur geleden 9
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 3 uur geleden 58