Containerschip Baltic Tern, gezien vanuit het Kustwachtvliegtuig.
Containerschip Baltic Tern, gezien vanuit het Kustwachtvliegtuig. Foto: Kustwacht

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Kamervragen over nieuw incident containers

Algemeen

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk uit Den Burg heeft vanochtend samen met Kamerlid Habtamu de Hoop Kamervragen gesteld aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat over het incident met de Baltic Tern die vanochtend boven Ameland containers verloor.

Het containerschip verloor 27,5 kilometer ten noorden van Ameland vijf containers en er staan er volgens de Kustwacht nog een paar wankel aan boord. In één van de containers zou aceton zitten. Het voorval riep meteen herinneringen op aan de containerramp met de Zoe een paar jaar geleden.

Kamerleden Van Dijk en De Hoop willen onder meer weten welk risico er bestaat dat de inhoud van de containers opnieuw op de stranden van de Waddeneilanden belandt zoals bij de Zoe gebeurde. Toen lagen de stranden van de Friese eilanden bezaaid met rotzooi.

De Kamerleden willen ook weten of de Kustwacht het schip en andere containerschepen heeft geadviseerd om vanwege de storm niet de zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden te nemen. “Hoeveel schepen hebben geen gehoor gegeven aan het dringende advies van de Kustwacht om niet de zuidelijke vaarroute te nemen?” 

Sinds de ramp met de Zoe is het de bedoeling dat containerschepen bij storm niet meer de vaarroute dichtbij de eilanden pakken, maar via een hoger gelegen vaarroute over de Noordzee varen.

Van Dijk en De Hoop willen weten of de minister het eens is met de PvdA-fractie in de Tweede Kamer dat “elke stormachtige dag dat containerschepen het dringende advies van Kustwacht in de wind kunnen slaan, er het risico bestaat dat er opnieuw een ramp zoals met de Msc Zoe kan plaatsvinden?” 

“En hoe staat het met de door de minister beloofde inzet om samen met Duitsland en Denemarken zich in te spannen voor meer restricties voor de vaarroute boven de Waddeneilanden als er sprake is van stormachtige omstandigheden?”

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 14 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 20 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1