Afbeelding

Wadwachters Utopia

Divers

Ooit heeft er onder aan de dijk bij Utopia, aan de waddenkust, een vogelwachters keetje gestaan. Natuurmonumenten gaat dit vogelwachters keetje weer in ere herstellen.

Natuurmonumenten giet het idee in een nieuwe vorm. Er moet een mobiele wadwachtershut komen, waar vrijwillige gastheren en -vrouwen verblijven om voorlichting te geven over de Texelse Waddennatuur. Gemeente Texel en het Hoogheemraadschap staan beide positief tegenover de wadwachtershut en hebben hun medewerking verleend. Vanaf april 2015 zal de wadwachtershut op de Waddendijk staan. De Texelse natuur is uniek. Veel bezoekers komen speciaal naar Texel om te genieten van de natuur, het landschap, de rust en de ruimte. Het hele jaar door worden de natuurgebieden bezocht door wandelaars, fietsers, vogelaars en fotografen om van dichtbij te genieten van bijvoorbeeld een foeragerende lepelaar of jonge kluut. Bij Utopia is het dan ook (sinds de inrichting in 2010 als rust-, broed- en foerageergebied voor kustvogels) een drukte van belang. Niet alleen met vogels, maar ook veel mensen komen er speciaal voor de vogels. Het indrukwekkende vliegspel van de duizenden sterns die opvliegen uit de kolonie of een bruine kiekendief die al zwevend een kijkje komt nemen is voor veel mensen een beleving om nooit meer te vergeten.

Natuurmonumenten gunt iedereen een prachtige (natuur)beleving, maar ziet de recreatiedruk en daarmee de, meestal onbedoelde, verstoringen in en rond de natuurgebieden toenemen. Natuurmonumenten gaat daarom vrijwillige gastheren en -vrouwen inzetten bij de natuurgebieden Utopia en De Schorren. Zo kunnen ze bezoekers ontvangen en informeren over de natuur op Texel en ondertussen een oogje in het zeil houden. De gastheer en –vrouw hebben naast voorlichting ook nog andere taken: excursies geven en flora- en fauna inventarisaties doen. De wadwachtershut komt op de dijk te staan, tussen het binnendijkse natuurgebied Utopia en het buitendijks gelegen De Schorren. Hij staat er van begin april tot eind augustus, de drukste periode. Uiteraard is alles aanwezig wat de vrijwilligers nodig hebben voor hun taak: ze kunnen bezoekers een kopje koffie aanbieden en ondertussen uitleg geven over de natuur, het eiland en Werelderfgoed De Waddenzee. De wadwachters verblijven telkens een week in de hut. 

Afbeelding
Lintje voor Anneke Dekker Algemeen 17 seconden geleden
Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 14
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 1 uur geleden 40
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 17 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36