Joram Timmerman en Valerie Jongeneel bezig met het verzamelen van de gerechten op het wad.
Joram Timmerman en Valerie Jongeneel bezig met het verzamelen van de gerechten op het wad. Foto: Sterren Restaurants

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

‘Op Oost’ voor het eerst in Michelin gids

Algemeen

Gastrofarm ‘Op Oost’ van Joram Timmerman en Valerie Jongeneel op Oost is voor het eerst vermeld in de nieuwe Michelin Gids.

Volgens de gids, die maandag officieel werd gepresenteerd, proeven gasten bij Op Oost ‘de brute kracht’ van de Texelse natuur. Gasten ervaren volgens de gids ook de zoete en zilte geneugten van het Wad.

“De eigen tuin en zelfpluk worden met een nordic filosofie vermengd met lokale vis en vlees. Duurzaamheid voert de boventoon in deze authentieke stolpboerderij die smaakvol is ingericht en elf prachtkamers telt.”

Volgens Valerie is het prachtig dat ‘Op Oost’ een vermelding in de gids heeft gekregen, vooral om de gastrofarm nog niet zo lang open is. “We hebben na een grote verbouwing en de nodige uitdagingen pas maanden later dan gepland onze deuren kunnen heropenen. En dat we dan na een eerste bezoek zo worden beloond, is ongekend en zo bijzonder.”

Restaurant ‘t Pakhuus van Boy Schuiling en Felicia Siebert in Oudeschild en restaurant Bosq van Robin en Marlies Koenen bij De Dennen worden eveneens vermeld in de gids.

Volgens Michelin is het designdecor van ‘t Pakhuus mooi met een moswand die de natuur binnenhaalt, maar is het uitzicht dé troef van het historisch pakhuis. “Uitzicht op de haven en de garnalenboten! Vis en zeevruchten zijn de specialiteit – de tank staat in het midden van de zaak – en worden bijgestaan door andere lokale lekkernijen. De designsuites boven zijn al even mooi.” 

Bosq is volgens Michelin een cosy zaak aan de rand van het nationaal park. “Uitzicht op de mooie omgeving – het zonovergoten terras is heerlijk – en degusteert er allerhande lekkers dat Texel te bieden heeft. De chef kookt met een zekere mediterrane finesse en serveert tussengerechtporties. Een leuk concept voor een zaak met schwung!”

De Eilandkeuken van Mirjam van der Ploeg in Den Burg werd opnieuw onderscheiden met een Bib Gourmand van Michelin. Hotel-restaurant Bij Jef van Jef Schuur en Nadine Mögling in Den Hoorn kreeg voor het dertiende jaar op rij een Michelinster.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 13 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3