Vissermannen aan het werk op zee.
Vissermannen aan het werk op zee. Foto: Flying focus

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Visserij woest over verplicht cameratoezicht

Landbouw / Visserij

Binnen de visserij is geen begrip voor een besluit van het Europees Parlement dat vissersschepen verplicht een camera aan boord moeten hebben, zodat er gecontroleerd kan worden op de naleving van de aanlandplicht.

Het Europees Parlement stemde afgelopen week met een kleine meerderheid vóór verplichte cameratoezicht aan boord (339 stemmen voor, 331 stemmen tegen). Dat moet in beeld brengen hoe vissers aan boord omgaan met ondermaatse vis die sinds de invoering van de aanlandplicht niet meer terug overboord mag worden gegooid.

Volgens Europarlementariër Peter van Dalen (visserijdeskundige in het Europees Parlement) geeft de Europese Unie met het nieuwe besluit een volstrekt verkeerd signaal af aan de vissers. “Ze worden gewantrouwd, terwijl zij juist waardering verdienen voor de wijze waarop zij ons dagelijks van zeer gezond voedsel voorzien.”

Pim de Visser (visserijorganisatie VisNed) spreekt in een reactie op NH Nieuws van het criminaliseren van de vissers. “Er is geen enkele sector waar camera’s op de werkplek worden gezet. Niet bij de vrachtwagenchauffeurs of op de boerderij. En nu willen ze dat wel op vissersschepen doen. Dat is onbegrijpelijk.”

De Nederlandse Vissersbond liet weten het besluit schokkend te vinden. Europarlementariër Van Dalen wijst erop dat een ruime meerderheid van de Visserijcommissie in het Europees Parlement tegen het verplichte cameratoezicht was.

“Onze vissers dragen al meer dan twintig jaar bij aan een verminderde visserijdruk en vergroting van de visbestanden, juist en vooral in de Noordzee. Ze brachten hiervoor offers: veel schepen en talloze vissersbanen zijn verdwenen. De sector verdient een pluim in plaats van een afstraffing met cameratoezicht.”

Volgens het Europees Parlement moet het gebruik van camera’s aan boord verplicht worden voor een “minimaal percentage” van de schepen langer dan 12 meter en die zijn geoormerkt als “een serieus risico tot niet-naleving” van de regels. 

“Hiermee moeten controles op de aanlandplicht gedaan worden. De apparatuur wordt ook opgelegd als sanctie tegen alle schepen die twee of meer overtredingen hebben begaan. Schepen die cameratoezicht op vrijwillige basis toepassen moeten stimulansen aangeboden krijgen, zoals aanvullende quota of het kwijtschelden van overtredingspunten.”

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 8 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 11 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 13 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 13 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 14 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 14 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 14 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 14 uur geleden 5