Emmalaan
Emmalaan Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Zorgen over verkeerssituatie Emmalaan

Algemeen

Het is op het stuk Emmalaan tussen de nieuwe rotonde Elemert en de Haffelderweg de bedoeling dat auto’s achter fietsers blijven rijden op de rijbaan, maar de praktijk is anders.

D66 kaartte de nieuwe situatie op de fietsstraat van de week al even aan in de raadscommissie en de raad kreeg van de week ook post over de verkeersveiligheid op de Emmalaan.

Han Lindeboom uit Den Burg liet de raad weten inmiddels voor de derde keer bijna te zijn aangereden op het nieuwe stukje Emmalaan. Wat hem betreft, is de maat vol. “Dit is levensgevaarlijk. Auto’s, zelfs bestelbusjes, proberen voortdurend fietsers te passeren en daar is geen ruimte voor, zeker niet gezien de stoepranden aan de zijkanten. Een fietsstraat is voor fietsers en de auto is daar te gast.”

Volgens hem zou de fietsstraat duidelijk moeten worden aangeduid met borden of een grote beschildering op de weg. Auto’s verbieden op de fietsstraat kan wat hem betreft ook een optie zijn al is die rigoureus. “Er moet heel snel iets gebeuren anders vallen er gewonden of erger, zeker nu de scholen ook weer open zijn.”

Een geheel nieuwe inrichting lijkt hem beter al kost dat veel geld. “Dan maar (tijdelijk) zo oplossen, in ieder geval moeten die stoepranden aan de buitenkant verlaagd worden zodat je als fietser niet klem wordt gereden.”

Een andere Texelaar die begin deze week net een vaccinatie had gehaald bij de prikpost in de TXL sporthal schreef in een brief aan de raad op de fiets diverse malen te zijn ingehaald door auto’s op het betreffende stuk rijbaan. “Door de laatste auto, een forse bestelbus, werd ik bijna van de sokken gereden, het ging net goed.”

In de brief worden diverse vragen over de verkeersveiligheid opgeworpen en wordt gesteld dat er meer mensen zijn die een ‘bijna-aangereden-ervaring’ hebben. Volgens de briefschrijver is het geen optie om af te wachten hoe de verkeersstromen zich op het stuk Emmalaan gaan ontwikkelen.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 6 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 9 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 10 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 11 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 12 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 12 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 12 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 12 uur geleden 5