Kevin Knol in zijn biljartarena, rechts aan de muur leraar Piet Vet in zijn jongere jaren.
Kevin Knol in zijn biljartarena, rechts aan de muur leraar Piet Vet in zijn jongere jaren. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Kevin maakt van passie zijn werk met Texel biljarts

Sport

Kevin Knol uit De Koog is sinds kort actief met zijn bedrijf Texel biljarts. Hij geeft biljartlessen in alle disciplines en is specialist in het leggen van lakens en de verkoop van alles wat met biljarten te maken heeft.

Aan de muur hangen posters van grote biljarters als Dick Jaspers, Semih Sayginer, Torbjörn Blomdahl en Piet Vet. Rond de ingelijste posters keuen in alle soorten en maten en aan de andere wand prijkt een digitaal scoresysteem met tal van mogelijkheden. Hoewel Kevin Knol pas net voor zichzelf is begonnen, heeft hij zijn oefenruimte in zijn woning al omgetoverd tot een ware biljartarena.

“Biljarten is mijn passie, dat is altijd zo geweest. Ik vind het geweldig dat ik nu mijn eigen biljartbedrijf heb. Op dit moment geef ik per keer les aan één persoon. Dat kan vanwege corona nu even niet anders natuurlijk. Als het weer kan, wil ik ook biljartlessen op locatie gaan verzorgen voor meerdere personen. Daarnaast wil ik wedstrijden aan de overkant gaan spelen.”

Het komt ook neer op veel oefenen, dat vergt discipline

Velen kennen Kevin van Bistro 110, het restaurant in De Dorpsstraat, maar daarnaast ook van het café. Niet aan de bar zoals de meesten, maar van de biljarttafel. Waar de meeste mensen denken ‘hoe drukker, hoe gezelliger’, was Kevin meestal ver voor de drukte in café De Jutter te vinden. Tot het moment dat het echt te druk werd, stond hij te oefenen op het bandstoten en het driebanden en diverse kunststoten, terwijl hij zich door niemand liet afleiden. “Dan hoor ik de muziek niet eens. Op een gegeven moment wordt het dan te druk en moet je stoppen. Tegenwoordig heb ik natuurlijk mijn eigen tafel. Ik kan, als daar tijd voor is, zo zes uur staan te oefenen op het verbeteren van mijn spel.”


Hij wijst naar één van de posters op de muur. “Dat is Piet Vet in zijn jongere jaren. Hij is inmiddels in de zeventig en doet het wat rustiger aan. Ik ga er nog wel iedere week heen voor les. Ik heb zoveel van hem geleerd en hij heeft mij ook geholpen bij het op poten zetten van mijn eigen bedrijf, zo ben ik een aantal keren met hem mee geweest om nieuwe lakens op biljarttafels te leggen, daarom kan ik dat nu zelf. Er zijn al een aantal tafels op Texel met een laken van mij nu, het begin is er.”

In de nabije toekomst hoopt Kevin volledig van zijn biljartzaak te kunnen leven, maar daarnaast hoopt hij ook de Texelse biljartwereld naar een hoger niveau te kunnen tillen. “Er zijn hier hartstikke veel enthousiaste biljarters, beginners en spelers met veel ervaring. Doordat ik les krijg van Piet Vet heb ik mijzelf naar een hoger niveau gebracht. Ik wil de dingen die ik geleerd heb, graag overbrengen op anderen en doe dat op mijn eigen manier. Ik ga direct met leerlingen aan de slag. Ik laat ze dingen proberen en ga dan met ze kijken waarom iets niet lukt. Je moet patronen leren zien. Wat gebeurt er als je doorstoot en wat voor effect geef je op welk moment? Uiteindelijk komt het ook neer op heel veel oefenen, dat vergt discipline.”


Naast de lessen is bij Kevin alles te krijgen wat de biljarter nodig heeft. Krijtjes, pomerans, keus en zelfs een eigen boekje met ‘125 verzamelstoten libre’ dat inmiddels al als lesmateriaal aan de overkant wordt gebruikt. Het boekje laat zonder poespas de verschillende patronen zien, op een nette en overzichtelijke manier. “Ik ben daar gewoon mee aan de slag gegaan. Al mijn cursisten schaffen eigenlijk wel zo’n boekje aan en zijn er enthousiast over. Op mijn Facebookpagina Texel Biljarts laat ik ook regelmatig verschillende stoten zien”, stelt Kevin die vervolgt: “met de keuen die ik verkoop, is het net wat de biljarter wil. Ik heb keus op voorraad, dat loopt op tot vierhonderd euro per stuk. Maar je hebt ook exemplaren van duizenden euro’s, die moet ik bestellen.”

Volgens Kevin wordt biljarten leuker naarmate je er beter in wordt. “Ik was aan het begin echt niet goed. Mijn ouders (Henk en Jolanda red.) hadden toen nog Loodsmansduin en ik werd gevraagd door de oudjes om eens mee te doen. Ik bakte er toen nog niets van met een moyenne van 0,5. Maar ik ging oefenen, kreeg les en van alleen Libre, ging ik bandstoten en tegenwoordig speel ik vooral driebanden, daar zit nog altijd echt uitdaging in. Je moet voor iedere bal, meerdere opties hebben. Door het verkrijgen van ervaring ga je meer zien.”

Wedstrijdtafel op Texel?

Als Kevin meer wedstrijden aan de overkant gaat spelen, zal hij ook vaak op officiële wedstrijdtafels spelen. “Mijn ambitie is wel om op het hoogste nationale niveau te spelen met driebanden. Dan speel je op een tafel van 2,84 bij 1,42 meter. De tafel die je hier ziet staan is 2,30 bij 1,15 meter en dat zijn de tafels zoals je die ook in de meeste kroegen ziet staan. Zo’n grotere tafel vergt alweer een andere aanpak. Het lijkt mij wel mooi om op een gegeven moment een plek te hebben waar zo’n grote tafel komt te staan en waar je demonstraties kunt geven om de biljartsport op Texel te promoten. Het zou mooi zijn als de gemeente een ruimte ter beschikking zou kunnen stellen die groot genoeg is voor zo’n biljart. Er zijn veel biljarters op Texel en dit past goed binnen het IJslands model om maar wat te noemen.”


Hoewel Kevin als ondernemer in zijn eigen restaurant altijd al zeer betrokken overkomt, komt zijn enthousiasme helemaal bovendrijven tijdens het gesprek over zijn eigen biljartonderneming. “Ja, zoals ik al zei: dit is mijn passie. Ik geniet hier volledig van. Ik vind biljarten zo leuk dat ik naast mijn werk ook gewoon betrokken wil zijn bij bijvoorbeeld het Texels Biljartkampioenschap in De Hof. Het is prachtig om te zien hoeveel deelnemers daar altijd op afkomen. Ik kan me ook voorstellen dat er potentiële deelnemers zijn, die zich niet durven in te schrijven, omdat ze bang zijn dat ze te slecht zijn. Alles valt te leren, die kunnen bij mij op les komen”, lacht hij hartelijk.

De inwoner van De Koog heeft in korte tijd een zeer professioneel bedrijf neergezet dat alle facetten van het biljarten samenbrengt. Of het nu gaat om een nieuwe pomerans op de keu, lessen of de verhuur van tafels. Vanaf dit moment kan de Texelse biljartwereld niet meer om Kevin heen.

Lees meer over Texel Biljart op de website of kijk op de Facebookpagina.

Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 37 minuten geleden
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 46 minuten geleden 20
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 16 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58