Een van de bloembakken in Den Burg die uit het Ondernemersfonds werd betaald.
Een van de bloembakken in Den Burg die uit het Ondernemersfonds werd betaald. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Ondernemersfonds Den Burg wordt voortgezet

Algemeen

Het Ondernemersfonds in Den Burg blijft ook de komende jaren actief. 

Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten. De raad ging akkoord met verlenging van het convenant tussen Winkelhart van Texel, de ondernemersvereniging van Den Burg en de gemeente.

De systematiek blijft hetzelfde; de gemeentelijke inning van de reclamebelasting in Den Burg is de voeding van het Ondernemersfonds.

Bedoeling is onder meer dat er om de vijf jaar op initiatief van Winkelhart een evaluatie gaat plaatsvinden over het convenant en eventuele wijzigingen.

De besluitvorming was niet zomaar door de raad, mede omdat er nog wat onduidelijkheden waren. Zo wilden PvdA en D66 alsnog zien dat er een bezwarencommissie komt binnen Winkelhart van Texel om bezwaren tegen de inning voor het fonds af te handelen. Zij verwezen daarbij naar een toezegging van wethouder Hennie Huisman een paar jaar geleden.

De wethouder wees erop dat alleen de gemeente als inner van de reclamebelasting bezwaren kan afhandelen en dat dat niet aan een particuliere organisatie is. Volgens haar heeft de ondernemersvereniging wel intern een soort van bezwarencommissie om in gesprek te gaan met ondernemers die bezwaar hebben, maar is een echte bezwarencommissie aan de gemeente voorbehouden.

Een voorstel van PvdA om Winkelhart van Texel jaarlijks onderzoek te laten doen naar het sociaal functioneren onder bezoekers en bewoners van Den Burg sneuvelde eveneens. Dit werd gaande vergadering nog afgezwakt naar de zinssnede dat de vereniging jaarlijks ‘aandacht zal besteden aan het sociaal functioneren’ van het fonds, maar ook dat vond geen meerderheid bij de raad.

Volgens de systematiek van het fonds betalen ondernemers in het centrum via reclamebelasting van de gemeente dit jaar maximaal €1585,50 mee aan het fonds en ondernemers in de buitenring maximaal € 264,25. 

De tarieven voor 2021 zijn 1,8 procent gestegen ten opzichte van 2020, dat werd ook gisteravond bekrachtigd door de gemeenteraad.

Het geld is bestemd voor het verbeteren van Den Burg zodat het dorp aantrekkelijk blijft voor toerist en Texelaar.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 11 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 14 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 16 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 16 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 17 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 17 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 17 uur geleden 19
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 17 uur geleden 5