Het zeiljacht dat in veiligheid werd gebracht.
Het zeiljacht dat in veiligheid werd gebracht. Foto: KNRM Texel

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Beursplein redt jacht tijdens oefening

Algemeen

De Beursplein 5 uit De Cocksdorp heeft zaterdagochtend tijdens een navigatieoefening op de Eierlandsche Gronden tussen Texel en Vlieland onverwacht een zeiljacht in veiligheid gebracht.

De bemanning van de reddingboot zag het zeiljacht met windkracht 5/6 recht op de brekers (golfen) van de gevaarlijke en ondiepe Eierlandsche Gronden af komen en besloot meteen in te grijpen om problemen te voorkomen.

Het jacht, met aan boord onervaren zeilers, stuiterde al over de eerste zandbanken. Met knap manoeuvreren (er stond minder dan een meter water onder de kiel) wist de Beursplein op tijd bij het jacht te komen.

Dat werd meteen naar dieper water begeleid. “Toen er meer water onder de kiel stond op iets ruimer water sprong onze opstapper - met 15 jaar KNRM- én kitesurfervaring - in de rommelige zee moeiteloos over. Hij stelde de bemanning gerust, controleerde op romplekkage, verdeelde taken en zorgde dat de Beursplein 5 werd gevolgd met strakke koersen.”

Besloten werd het jacht te begeleiden naar Den Helder wat niet zonder slag of stoot ging. De toenemende wind en de tegengestelde ebstroom zorgden volgens de KNRM voor een steile korte hoge zee waar beide boten flink op en neer stampten. “Ondertussen ging onze opstapper op het jacht, ondanks bakken koud buiswater, onverstoord verder met scheep zetten van  de zeilen. Het jacht volgde op de motor met een zeezieke bemanning in de luwte van de buiskap.”

Bij het Molengat kwam de Joke Dijkstra uit Den Helder erbij om het jacht te begeleiden. In de luwte van de Razende Bol nam de Helderse reddingboot de begeleiding helemaal over van de Beursplein 5.

De KNRM wijst erop dat het water tussen Texel en Vlieland niet zonder gevaar is. “Op zeekaarten staat niet voor niets dat ‘het bevaren van de Eierlandsche Gronden zonder plaatselijke bekendheid ten strengste wordt ontraden’.” Volgens de reddingmaatschappij hadden de zeilers geluk dat de redders net met een oefening bezig waren om zelf de omstandigheden in het zeegat te verkennen.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 12 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30