Raymond Korf bij zijn taxi op de haven van Oudeschild.
Raymond Korf bij zijn taxi op de haven van Oudeschild. Foto: RW Photographics

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

‘De taxi van de nacht’ luidt de noodklok

Algemeen

Hij was blij met zijn terugkeer naar Texel en de mensen uit het nachtleven waren dolblij met de definitieve vestiging van Raymond Korf (42) van Waddentax Texel op het eiland. Maar de taxi staat stil. Door de coronacrisis is Raymond in winterslaap, hopelijk voor korte duur.

“In juli kregen mijn vriendin en ik de mogelijkheid voor een huisje in Oudeschild, die hebben we meteen gegrepen. De zomermaanden waren vervolgens goed, maar de lockdown kwam voor ons te vroeg. Mensen vergeten wel eens dat veel meer sectoren last hebben van de horecasluiting, zoals leveranciers, de schoonmaak en ook de taxi’s.”

Voordat Raymond terugkwam op Texel - het eiland waar hij eerder al drie jaar had gewoond - was hij woonachting in Friesland. “Daar kreeg ik de kans om mijzelf door te ontwikkelen en voor mijzelf te beginnen in Heerenveen. Daar was mijn voormalige werkgever niet blij mee, want die had er ineens een concurrent bij. Ik wist dat TBO hier gestopt was met het rijden in de nacht en ik werd door Texelse vrienden benaderd of ik niet hier kon gaan rijden. Van het één kwam het ander.” Als gezegd, de zomermaanden waren goed en de toekomst zag er rooskleurig uit. Toen de lockdown kwam, droogde het werk echter op. Op overheidssteun hoeft de positief ingestelde taxichauffeur niet te rekenen. “Ik vroeg op 24 september 2019 mijn vergunning aan, maar de procedure duurde twee maanden. Die datum staat wel als startdatum, rijden mocht ik nog niet. Er zijn dus geen inkomsten in die periode. De omzet over die periode is daardoor te laag om nu steun vanuit het Rijk te krijgen.”

Donatieactie

“Gezien de lockdown hebben wij van onze buitenseizoen buffer gebruik moeten maken. Na administratief overleg zijn wij dan ook tot de harde conclusie gekomen, dat zonder aanvulling wij tijdelijk in winterslaap moeten gaan. Op deze manier weten wij zeker dat, door bepaalde vaste lasten te reduceren, wij de Pasen kunnen halen en dus ook het begin van het seizoen en hopende op heropening van de horeca.”

Eigenlijk hoopt Raymond al in februari weer te kunnen rijden. “Wij hebben van een aantal van onze passagiers te horen gekregen dat ze het jammer zouden vinden als ‘de taxi van de nacht’, die tot 6.00 uur in de ochtend bereikbaar is, niet meer zou rijden (Er wordt al jaren geklaagd over het verkrijgen van een taxi in de nachtelijke uren red.). Wij hebben dan ook een actie bedacht waar zowel de passagier als wij voordeel aan zullen ondervinden. Hoe dit werkt? Wanneer men €10,- doneert, krijgt men bij de reserveringen het instaptarief gratis over heel 2021. Dit scheelt €2,50 per rit en dus is de donatie in vier ritten al terugverdiend.”

Taxi zijn passie

Raymond was 23 toen hij op de taxi stapte en hij zou niet anders willen. Ik heb wel andere dingen geprobeerd, zelfs hbo informatica, maar ik kwam steeds weer uit bij de taxi. Ik leer altijd veel van de gesprekken met de klanten en ieder klant is anders. Of je nu iemand ophaalt van een chique hotel of uit de kroeg, de gasten hebben altijd wel iets te vertellen wat je nog niet wist. Ik heb in de taxi heel veel wijsheid opgedaan. Ik wil dan dus gewoon door, ook voor de toekomst van mijn dochtertje dat nu bijna 1 is. Het enige voordeel van deze periode, is dat ik veel tijd met haar en mijn vriendin heb kunnen doorbrengen.” Meer informatie over de donatieactie is te vinden op de website: www.waddentax-texel.nl. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 2 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3