Texelse snert voor kringlooplandbouw
AlgemeenBij de supermarkt van Goënga in Den Hoorn wordt vanaf donderdag Texelse snert verkocht ten bate van de kringlooplandbouw op het eiland.
Het gaat om een actie van Dapper, een organisatie die zich inspant voor de ontwikkeling van kringlooplandbouw en natuur-inclusieve landbouw op Texel.
Volgens Emmie Monster, projectmanager van Dapper, wordt er vanaf donderdag bij Goënga erwtensoep verkocht die gemaakt is van erwten van Klaas en Kees Lap uit Den Hoorn op basis van een recept dat Jef Schuur van hotel-restaurant Bij Jef in Den Hoorn voor de soep heeft gemaakt.
Aan de actie wordt ook meegedaan door schapenboeren Jan-Willem Bakker en Arjen Boerhorst. Van elke liter snert die wordt verkocht, gaat er €0,50 naar Dapper dat in de kringlooplandbouw wordt geïnvesteerd.
Dat houdt onder meer in dat boeren meer gebruik maken van de eigen grondstoffen, dat er kortere voedselketens ontstaan en dat er een biodivers landschap ontstaat.
Volgens Emmie is de erwtensoep daar al een mooi voorbeeld van. De erwten van Lap gaan ook als voeding naar de schapen van Bakker, zodat hij minder krachtvoer voor zijn dieren van de overkant hoeft te laten komen.