Afbeelding

Elektrisch rijden steeds meer in trek; aantal oplaadpunten stijgt

Algemeen

Elektrisch rijden steeds meer in trek; aantal oplaadpunten stijgt

De elektrische auto wordt steeds populairder. Dat blijkt onder andere uit de verkoopcijfers die geregistreerd zijn door de RAI vereniging en de BOVAG. In 2013 werden maar liefst 18.000 elektrische auto's verkocht. Dit is een ruime verdrievoudiging van het aantal verkochte exemplaren in het jaar ervoor. Toen waren het er nog maar 5100. Ook op Texel wordt elektrisch vervoer steeds populairder. Er rijden op dit moment tientallen auto's met een stekker op het waddeneiland. Bovendien stond het, door als proeftuin te acteren, aan de basis van het elektrische rijden in Nederland!

Proeftuin Texel

In de begindagen van het elektrische rijden gold Texel als een van de negen proeftuinen voor elektrisch vervoer in Nederland. Dit proeftuinenproject werd in 2011 geïnitieerd door de Stichting Urgenda. 21 deelnemende ondernemers en organisaties op Texel konden met rijkssubsidie een elektrische auto aanschaffen. Uit de evaluatie van AgentschapNL (Ministerie van Economische Zaken) bleek dat de gebruikers zeer enthousiast zijn over het elektrische vervoer. Daarnaast bleken de elektrische voertuigen (EV'S) uitstekend inzetbaar op Texel, vanwege de beperkte afstanden die het eiland kent. Ook bleek het elektrische vervoer een positieve marketingwaarde te hebben voor de regio. Misschien dat dit wel een van de redenen is geweest voor de gemeente om een nieuwe electrische auto aan te schaffen.

Elektrische oplaadpunten in Texel

Speciaal voor het proeftuinenproject werden er namens de stichting E-laad 20 palen op Texel geplaatst waar de elektrische auto's opgeladen kunnen worden. Hiermee steeg het aantal laadpalen op het waddeneiland flink. Ondertussen is het aantal zelfs al opgelopen naar maar liefst 34. Aan één laadpaal zitten twee stopcontacten zodat er per paal twee auto's of scooters kunnen worden opgeladen. In eerste instantie wordt er per paal één parkeervak gereserveerd voor een elektrische auto. Hier is het dus niet mogelijk om andere type voertuigen te parkeren. Dit heeft als gevolg dat het aantal parkeerplekken voor benzine of diesel auto's kleiner wordt.

Parkeerplekken voor gewone auto's schaarser in heel Nederland

Niet alleen op Texel, ook in de rest van Nederland lijken elektrische voertuigen de ouderwetse brandstof auto's van hun parkeerplek te verdringen. In het hele land worden steeds meer parkeerplaatsen gekoppeld aan oplaadpalen en daarmee gereserveerd voor elektrische en hybride voertuigen. Vooral in Amsterdam en Rotterdam is het een groeiend probleem voor de bestuurders van benzine auto's. In beide steden groeide het aantal oplaadpunten van 100 naar ongeveer 800 stuks. Ondanks deze aanzienlijke groei staan er soms nog steeds files bij deze punten. Dit komt meestal doordat auto's vaak wel gekoppeld zijn aan het punt, maar niet opladen omdat de accu reeds vol is. Rotterdam doet haar uiterste best om deze laadfiles te voorkomen door direct extra palen te plaatsen op de drukke plekken. De stad beoogt het aantal oplaadpunten dan ook te verdubbelen naar 1600 tegen het eind van 2014.

Populaire elektrische auto's

Maar liefst 1 op de 23 verkochte auto's in 2013 bezit een stekker. De elektrische auto die het meest verkocht werd was de Mitsubishi Outlander. In totaal werd deze in het afgelopen jaar zo'n 5000 keer afgeleverd. Aan het begin van deze maand vierde het Japanse automerk zelfs de 10.000ste verkoop van de plug-in hybride auto. Uit een onderzoek uitgevoerd door TNS-Nipo bleek dat bezitters van Mitsubishi Outlander over het algemeen zeer tevreden zijn met hun aankoop. Andere populaire wagens met een stekker zijn de Volvo V60, de plug-in versie van de Toyota Prius, de Opel Ampera en de Chevrolet Volt. Dat de populariteit van elektrisch rijden stijgt blijkt niet alleen uit de verkoopcijfers van de dealers. Ook op autoverkoopsites als Autoscout24 worden veel elektrische en hybride auto's verhandeld. Men lijkt dus steeds bewuster te gaan willen rijden.

Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 1 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 1 uur geleden 3
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 2 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 2 uur geleden 4
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 3 uur geleden 7
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 3 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 3 uur geleden 11
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 4 uur geleden 70