Burgemeester Giskes met Gerrit Spanhaak, Paul Kikkert, Rob Vinke en Sidny van Zon.
Burgemeester Giskes met Gerrit Spanhaak, Paul Kikkert, Rob Vinke en Sidny van Zon.

Koninklijke lintjes voor elf Texelaars

Algemeen

Liefst elf Texelaars zijn vrijdag bij de lintjesregen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Negen op Texel en twee kregen de onderscheiding aan de overkant uitgereikt.

Onderstaand een kort overzicht van de gedecoreerden en de diverse werkzaamheden die zij in de loop der jaren op tal van terreinen hebben ondernomen. Giskes sprak waarderende en lovende woorden over de wijze waarop iedereen zich vrijwillig voor de samenleving inspant.

Frans Visman

Visman is al jaren in diverse functies actief binnen de doopsgezinde kerk op Texel. Hij zet zich in voor D66 (bestuurslid, raadslid en sinds 2010 wethouder) en hij was penningmeester van vijf edities van Oosterend Present. Vroeger was hij ook penningmeester van SVO.

Tiny Smit-Zoetlief

Smit is op diverse fronten actief in de werkgroep Witte Burcht, ze is kerkwerkster voor de Rooms katholieke kerk (koperpoetsen, koffieschenken, bezorgen contactblad) en spant zich in voor de collectes van het Astmafonds, de Maag- Darm- en Leverstichting en de Hartstichting. Daarnaast is ze vrijwilligster van de Zonnebloem en helpt ze mee bij Scouting Texel (onder meer met de jaarlijkse speculaasactie).

Jenneke Wassink-Aalvink

Wassink is sinds de jaren zeventig actief voor de Werkgroep Amnesty International Texel en penningmeester van het Eilandelijk Diaconaal Werkverband. Via dit werkverband worden projecten waarvoor in de kerk is gecollecteerd financieel ondersteund. Sinds vorig jaar is ze voorzitter van de Stichting Vrienden van de Skuul die zich inspant om de Skuul op zelfstandige voet door te laten gaan. Wassink werkt al jaren bij de instelling voor verslavingszorg.

Paul Kikkert

Kikkert is jarenlang in touw geweest voor de KNRM in De Cocksdorp en hij was twee keer vier jaar raadslid voor Texels Belang. Hij was lid van de dorpscommissie in De Cocksdorp (waarbij hij zich aan alle kanten inzette voor de belangen van het dorp), organisator van de Nieuwjaarsduik bij Paal 28, vrijwilliger bij de Texel Airshow en hij is stembureaulid wanneer er verkiezingen zijn. Sinds een paar jaar is Kikkert de technische steun en toeverlaat van de Vereniging van Eigenaren van De Buureton in Den Burg. Hij helpt ook graag mee bij de TX 38 van de familie Betsema in ruil voor een paar visjes.

Rob Vinke

Vinke is sinds 1986 tot op heden actief voor de KNRM in De Koog. Hij was opstapper, is sinds 1999 vuurleider en hij legde de basis voor het huidige reddingboothuis in De Koog. Daarnaast onderhoudt hij contacten met de lokale media.

Sidny van Zon

Van Zon is eveneens actief bij de KNRM in De Koog. Hij is schipper van De Zalm en de Francine Kroesen. Daarnaast was Van Zon jarenlang zeer actief voor de Ronde om Texel. Eerst als 'chef strand', later als bestuurslid en voorzitter. Hij was daarmee een drijvende kracht achter de grootste catamaranrace ter wereld.

Gerrit Spanhaak

Spanhaak is op tal van terreinen actief geweest: bestuurslid bij WindsurfclubTexel, bestuurslid bij Jeu de Boules Club Den Burg, vrijwilliger bij het zorgcentrum en bestuurslid van de Texelse Sportraad. Bij de Lions Club was hij jarenlang betrokken bij de organisatie van de Lionsveiling. Bij de jeu de boulesclub en de windsurfclub is hij erelid voor al zijn inspanningen.

Aad van Heerwaarden

Van Heerwaarden heeft zich sinds de jaren tachtig ingespannen om het Texels lamsvlees meer bekendheid te geven. Hij richtte samen met Piet Brouwer Lamsvleesbedrijf Texel op en hij werkte voor de promotie samen met Willem Goënga die een paar jaar geleden werd onderscheiden voor onder meer zijn inspanningen voor het Texels lamsvlees. Als bestuurslid van Slow Food Texel spreekt Van Heerwaarden geregeld met koks over lamsvlees en als vakman en dierenvriend spant hij zich in voor een kwalitatief goed product.

Wout Stam

Stam is al meer dan achttien jaar lid van het 4 en 5 Mei Comité Texel, voorzitter van de Vereniging Texelse Producten Promotie en organist bij de PKN-kerk Waal, Koog, Hoorn. Daarnaast zit hij in de concertcommissie van de Raad voor het Zomerwerk en is hij vijftig jaar trouwambtenaar op Texel geweest. Stam werd in 1995 bij zijn vertrek bij de gemeente al onderscheiden met de gouden eremedaille in de Orde van Oranje Nassau en daar komt nu het lintje bij voor alle activiteiten na 1995 bij.

Martin van Daalen

Martin van Daalen werd in Den Haag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau met de Zwaarden door minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij naast zijn werk voor het Korps Mariniers ook actief is als onder andere vertrouwenspersoon en steunpilaar voor zijn collegae. Van Daalen is momenteel adjudant onderofficier der mariniers bij het Commando Diensten Centra van Defensie in Utrecht.

Ria Brisban

Ria Brisban, die sinds enige tijd op Texel woont, werd in de gemeente Haarlemmerliede benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij was in haar oude woonplaats van 1993 tot 2013 actief voor de Stichting Vrienden Stoomgemaal in Halfweg. Ze was penningmeester, gaf leiding aan 35 vrijwilligers en zette zich in achter de balie. Als het nodig is, springt ze nog steeds bij in het stoomgemaal.

Willem Witte was eveneens voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding, maar hij bedankte voor de eer en liet de ceremonie op het gemeentehuis aan zich voorbij gaan. Witte kwam in aanmerking vanwege zijn jarenlange inzet voor Amnesty International, de Stichting Oosterender Pop en het dorpshuis in Oosterend. Witte was samen met zijn vrouw beheerder van De Bijenkorf, ze deden de schoonmaak en organiseerden er activiteiten.

Burgemeester Giskes met Jenneke Wassink, Frans Visman en Tiny Smit.
Burgemeester Giskes met Wout Stam en Aad van Heerwaarden.
Martin van Daalen kreeg een lintje van minister Hennis van Defensie. (Foto Ministerie van Defensie)
Ria Brisban kreeg een lintje in Haarlemmerliede. (Foto gemeente Haarlemmerliede)
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 3 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3