Pelikaan
Pelikaan Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Van der Valk Hotels neemt De Pelikaan over

Algemeen

Van der Valk heeft Hotel De Pelikaan nabij De Koog overgenomen. Het concern zet daarmee voor het eerst voet aan wal op de Waddeneilanden.


Derk Langebeek (26), vierde generatie Van der Valk en één van de drie zonen van Tjomme Langebeek en Corry van der Valk, gaat het hotel runnen. De Pelikaan beschikt over 61 kamers, een restaurant, een bruin café (de Pelipub) en vier zalen. 

De appartementen in het naastgelegen complex ‘Residence de Pelikaan’ - die deels via het hotel worden verhuurd - komen ook onder de vleugels van Van der Valk. 

Rob Vos, de huidige eigenaar van De Pelikaan, gaat na de verkoop verder met de ‘De Pelikaan Catering’, ‘De Pelikaan Vakantiewoningen‘, het restaurant van De Vlijt op het vliegveld en de verhuur van de hotelkamers in De Vlijt. Dave Dijkstra, general manager bij De Pelikaan, wordt daarvoor zijn compagnon. Samen met Marnix Koopmans runnen zij sinds begin dit jaar ook Hotel Noordzee in De Koog.

Volgens Van der Valk komt voor de familie Van der Valk een droom uit met een eigen Van der Valk Hotel op Texel. Zoon Sjoerd staat aan het roer van Van der Valk Hotel Drachten en zoon Stijn zwaait de scepter bij Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk. “Het is nu aan Derk om zijn ambities waar te maken op Texel. Bijzonder detail is dat oma Corry van der Valk-de Wit geboren en getogen is op boerderij ‘de Vooruitgang’ in De Cocksdorp. De verbinding met het eiland is er altijd geweest en dat transformeert anno 2021: van PELIKAAN naar TOEKAN!”

De komende jaren gaat Van der Valk gebruiken om de ‘Look & Feel’ van het hotel aan te passen naar de Van der Valk standaard. Van der Valk Hotel De Koog-Texel, dat de nieuwe naam van De Pelikaan wordt, wordt volgens Van der Valk een mooie nieuwe vestiging met zijn gunstige centrale ligging op het eiland, aan de bosrand en 1400 meter van het strand. “Een ideale plek om als gast te verblijven op Texel.”

Van der Valk heeft meer dan honderd hotels verspreid over Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en de Nederlandse Antillen. Het concern startte in 1862 onder leiding van Martinus en Rie Van der Valk als eetcafé in Voorschoten. “De vierde generatie heeft het roer overgenomen van de derde generatie en in sommige hotels is de vijfde generatie al aan het meewerken.”

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 13 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3