Afbeelding
Foto: Michelle van Bennekom

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Toch lichtjes op oorlogsgraven

Algemeen

Op kerstavond zijn lichtjes geplaatst op de oorlogsgraven op de geallieerde begraafplaats in Den Burg. Dit is gedaan door leden van het 4 en 5 mei comité en Texelse veteranen. Eerder in de week was er commotie over het wel of niet doorgaan. “De goede kant is dat er kennelijk veel belangstelling is voor deze oorlogsslachtoffers”, zegt Martin van Daalen, de voorzitter van het 4 en 5 mei comité.

Het plaatsen van kaarsen is een paar jaar geleden geheel op eigen initiatief opgepakt door Bram van Dijk en Jan Nieuwenhuis. Dit tweetal zet zich niet alleen met kerst, maar het hele jaar rond enorm in voor de omgekomen geallieerden en hun nazaten, die ze na intensief speurwerk hebben gevonden en waarmee warme banden worden onderhouden. Vooral Bram is de jongste niet meer en beiden besloten daarom in verband met alle corona-beperkingen dit jaar niet zelf op pad te gaan. Het leidde op social media tot enkele uiterst kwetsende reacties. “Ik ben geschokt door de nare en grievende uitlatingen aan het adres van deze twee, die dit jarenlang geheel belangeloos hebben gedaan”, zegt Van Daalen, die samen met Hans Bergamin en andere Texelse veteranen in actie kwam om ervoor te zorgen dat er alsnog kaarsen werden aangestoken. 


4 en 5 mei-comité

“De positieve kant is dat er gelukkig veel mensen zijn die het belangrijk vinden om deze geallieerden, die hun leven voor ons hebben gegeven, te herdenken. Er ontstonden ook enkele particuliere initiatieven en er werden zelfs jampotten voor lichtjes ingezameld. Dat is natuurlijk geweldig.” 

Van Daalen hoopt dat de interesse een blijvend karakter heeft. “Texelaars zijn de geallieerden zeer dankbaar en tonen dat bijvoorbeeld ook altijd op 4 mei. Maar herdenken hoef je niet te beperken tot één dag. Dat kan het hele jaar rond.” Hij roept belangstellenden op om ook eens op een ander moment een kijkje te nemen op de begraafplaats, waar via een touchscreen allerlei interessante informatie over de gesneuvelde bemanningen is te vinden. “Of kijk eens op de website https://www.airwar4045.nl, waar nog veel meer informatie is te vinden die door mensen als Bram en Jan is verzameld.”

Reacties uit Engeland

De commotie over de lichtjes heeft zelfs enkele nazaten van omgekomen oorlogsvliegers bereikt. Enkele reacties die aan Bram en Jan werden gestuurd: ‘” know very well how dedicated you both have been to the memory of these men, and have been so for decades. I feel so grateful to you for all the efforts which you have made to preserve and honour their memory.”

(Ik weet heel goed hoe toegewijd jullie beiden zijn geweest aan de nagedachtenis van deze mannen, en dat al tientallen jaren. Ik ben jullie zo dankbaar voor alle inspanningen die jullie je hebben getroost om hun nagedachtenis te bewaren en te eren-red).

“I am already in awe of the things that you have done on behalf of all those who served. My gratitude to you is unflagging and I would hope that everyone else would share that sentiment.’”

(Ik heb alle ontzag voor de dingen die jullie hebben gedaan namens al diegenen die hebben gediend. Mijn dankbaarheid aan jullie is onverkort en ik hoop dat alle anderen dat gevoel delen-red).

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 10 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 15 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1