Dorpsstraat De Koog
Dorpsstraat De Koog Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Meesten houden zich aan maatregelen”

Algemeen

De meeste bewoners van Noord-Holland Noord houden zich aan de coronamaatregelen en vinden dat de maatregelen ook helpen.

Dat stelt de veiligheidsregio Noord-Holland Noord op basis van een flitspeiling die van 2 tot 11 november werd gehouden onder 748 mensen van achttien jaar of ouder.

De eigen gezondheid, het beschermen van de gezondheid van anderen, het ontlasten van de zorg en het tegengaan van de verspreiding van het virus worden volgens de veiligheidsregio genoemd als belangrijke redenen om de maatregelen te volgen.

“Soms kunnen mensen zich niet aan de maatregelen houden, bijvoorbeeld het houden van afstand bij drukte in supermarkten. 85 procent ervaart dat bezoekers hier te dichtbij elkaar komen. Ook is thuiswerken niet voor iedereen mogelijk.”

Een meerderheid (52 procent) van de 748 respondenten geeft volgens de veiligheidsregio aan dat de leefsituatie in coronatijd nog goed of zelfs heel goed te doen is. “27 procent is neutraal en 21 procent vindt de situatie slecht of heel slecht te doen. Bij de mensen die het moeilijk hebben met de omstandigheden, speelt ontevredenheid over onduidelijke of onlogische maatregelen, eenzaamheid en het gevoel dat ‘alles wat leuk is niet meer mag’ een grote rol.”

Emile Roemer, waarnemend burgemeester van Alkmaar en voorzitter van de veiligheidsregio, zegt de signalen te herkennen. “De huidige situatie vraagt veel ons allemaal. We kijken uit naar het moment dat we weer meer bewegingsvrijheid krijgen en leuke dingen kunnen doen met de mensen om ons heen. Daarom ben ik ook blij dat Noord-Hollanders zich zo goed aan de maatregelen houden. Je ziet dan ook dat het aantal besmettingen steeds verder afneemt.”

Volgens Roemer valt er nog winst behalen is in het thuiswerken: “In sommige gevallen is het voor mensen onmogelijk om thuis te werken. We krijgen echter ook signalen dat mensen van hun werkgever toch naar kantoor moeten komen, ook al is werken op afstand mogelijk.”

Werkgevers moeten zich volgens Roemer afvragen of dit echt noodzakelijk is. “Door mensen thuis te laten werken daar waar het kan, draag je bij aan hun bescherming en voorkom je verdere verspreiding van het virus, ook binnen je eigen bedrijf.” 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 2 uur geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 7 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen gisteren
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1