De Japanse pianiste Yukiko Hasegawa.
De Japanse pianiste Yukiko Hasegawa. Foto: Brendon Heist.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Verfijnde muzikaliteit in Hoornder kerkje

Cultuur

In de serie Klassiek op Texel zondag 11 oktober om 14:30 en 19:00 uur in het Hoornder kerkje tweemaal een optreden van 60’ van de Japanse pianiste Yukiko Hasegawa.

De Japanse pianiste Yukiko Hasegawa verkent het verlangen naar iets heiligs, iets werkelijk moois en diep bevredigends in de werken van de componisten Beethoven, Schumann en Franck die vandaag gespeeld worden.

Eternal Longing is tevens het debuutalbum van Yukiko Hasegawa. Deze titel is gekozen uit E.T.A. Hoffmann’s roman Kreisleriana. Yukiko legt uit: “Eeuwig verlangen (‘unendliche Sehnsucht’) is het veronderstelde verlangen naar iets heiligs, iets werkelijk moois en diep bevredigends.

Een gevoel dat ons ons hele leven vergezelt en het voor mensen haast onmogelijk maakt om lang gelukkig te blijven. Het achtervolgt ons, drijft ons en zorgt ervoor dat we ons in prachtige kunstwerken willen verliezen én indrukwekkende landschappen bij de Hoornder kerk in Den Hoorn op Texel gaan bekijken. Het zoekt naar een dieper begrip van het leven en ons aandeel in het oneindige van het bestaan en tijd. Het is ook de reden waarom ik piano speel”.

Het is ook de reden waarom Yukiko zich aangetrokken voelt tot bepaalde muziek, bepaalde componisten die dit gevoel diepgaand verkennen. Zoals Beethoven, Schumann en Franck in de werken in dit programma.

Yukiko Hasegawa staat bekend om haar verfijnde en gevoelige muzikaliteit met een diep begrip van de vele verschillende stijlen in haar repertoire. Ze is geboren in Japan en woont nu in Nederland. Actief als pianist als fortepianist, treedt ze zowel solistisch op als in kamermuziekverband voor veel verschillende muziekfestivals en concertzalen. Internationaal trad ze op in Duitsland, Polen en Japan.

Ze maakte haar orkestdebuut in 2004 in Hamamatsu, Japan met het Philharmonisch Orkest van Krakau in Beethovens 5e pianoconcert.

Toegangsprijzen: €18,-, CJP/Jongeren tot 30 jaar €9,- en kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang.

Uitsluitend online-bestellingen: www.ihms.nl/concerten. Géén voorverkoop, ook niet bij deur bij aanvang van het concert bij de Hoornder kerk.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 3 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 6 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 8 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 8 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 9 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 9 uur geleden 21
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 10 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 10 uur geleden 5