Terras in het park in Den Burg afgelopen zomer.
Terras in het park in Den Burg afgelopen zomer. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

TipTexel.nl: meepraten over serie actuele onderwerpen

Algemeen TipTexel

Leden van TipTexel.nl ontvangen vandaag een nieuwe raadpleging in de mail. Ditmaal wordt uw mening gevraagd over diverse onderwerpen, zoals de Groeneplaats, terrassen, bed and breakfasts, toeristische bedden, de rekenkamercommissie en de plaatsing van windmolens. Texelaars die graag mee willen praten en nog geen lid zijn van het panel, kunnen dit doen door zich aan te melden via TipTexel.nl.

Over de nieuwbouw op de Groeneplaats was voor realisatie een hoop te doen. Het was te groot, niet Texels en er waren al zoveel winkels. Inmiddels zijn de tegengeluiden over het algemeen verstomd. De reacties op het pand - dat genomineerd is voor de Arie Keppler Prijs 2020 (architectuur) -zijn veelal lovend en de winkels hebben al een vertrouwde plaats opgenomen in het dorp. De gemeenteraad moet besluiten of er ook een tweede fase gerealiseerd gaat worden. Maar wat vinden de panelleden hiervan? Is het goed om door te pakken of moet de prioriteit elders liggen? Er staan momenteel aardig wat panden ongebruikt (het postkantoor aan de Parkstraat, het pand van de ABN Amro en het pand waar als laatste Sjoegie gevestigd was. De toekomst van panden als Tusse de Banke, Rabobank en ING lijkt voor de lange termijn nog niet zeker en ook de gehele Kantoorstraat (met op de hoek De Karseboom) gaat nog volledig op de schop. Als er toch een tweede fase van bouw op de Groeneplaats komt, wat moet hier dan gerealiseerd worden?

Terrassen

Door de coronacrisis mochten horecazaken minder mensen in hun pand hebben. Om de ondernemers tegemoet te komen, kregen zij meer ruimte voor hun terrassen. Of men nu voor- of tegenstander is van de extra terrassen, voor extra reuring in bijvoorbeeld het park van Den Burg. De vraag die de leden wordt voorgelegd is of er ook na de coronacrisis meer ruimte moet blijven voor terrassen, nog even los van de discussie over precariorechten.

Bed and breakfasts

Deze zomer maakte het college bekend de regels voor b&b’s aangepast te hebben, naar eigen zeggen werden de bestaande regels geconcretiseerd. Er ontstond de nodige opheffing over, omdat het nogal afstak ten opzichte van de tot op heden gehanteerde regels. Eerst mocht iedere Texelaar - met uitzondering van sociale huurwoning - zes bedden verhuren. Dit werd zonder overleg met de raad teruggebracht naar “het aantal slaapkamers dat wordt aangeboden voor logies met ontbijt is zowel qua aantal als qua oppervlakte minder dan de slaapkamers die door de bewoner(s) wordt (worden) gebruikt. Hetzelfde geldt voor het aantal bedden dat wordt aangeboden.” Een doorvoering van een dergelijk besluit kan nogal wat gevolgen hebben voor verhuurders. Aan de andere kant heeft het college te maken met een roep vanuit de samenleving die het steeds drukker ziet worden. Wij zijn benieuwd wat de panelleden hiervan vinden.

Bedden

De raad besloot enkele jaren geleden dat toeristische bedden (onder voorwaarden) mogen worden verplaatst en dat de bestemming mag worden veranderd (conversie). Een (safari)tent mag bijvoorbeeld voor een luxe vakantiehuis worden ingewisseld. Toch leidt dit in de praktijk nog wel eens tot discussie in de samenleving. Zou de gemeenteraad er verstandig aan doen om dit besluit terug te draaien?

Kortom, er speelt weer genoeg op Texel om uw mening over te peilen. Als u al panellid bent, ontvangt u de mailing vandaag. Zo niet, meldt u zich dan aan en praat mee.

Afbeelding
Sinterklaas in Evenementenhal Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Redactie op zoek naar programma’s Ouwe Sunderklaas Algemeen 2 uur geleden 2
Afbeelding
De Lezersfoto - Kotter bij Ceres Algemeen 5 uur geleden 8
Afbeelding
Dwergvinvis gezien bij paal 17 Algemeen 17 uur geleden 8
Afbeelding
Nieuwe Texel Darts Trophy op De Krim Algemeen 20 uur geleden 6
Afbeelding
Nét niet voor Betsema in Boom Algemeen 22 uur geleden 3
Afbeelding
De Lezersfoto - Ochtendfile Algemeen 3 dec, 08:00 18
Afbeelding
Koreaanse detective in Cinema Texel Algemeen 2 dec, 16:00