Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Stichting Vrienden van het Jac.P.Thijssepark geeft ijsbaan niet op

Algemeen

De stichting “Vrienden van het Jac.P.Thijssepark” geeft niet op. Een kleine week nadat de motie om de ijsbaan te redden werd verworpen komt de stichting met een nieuw plan op de proppen. In een uitgebreide brief lichten Sjakkeliene Klaassen en Pieternel Geurtz hun plannen toe.

De brief

Namens stichting Vrienden van het Jac. P. Thijssepark (voorheen de ijsbaan) doen we het voorstel om de oude ijsbaanweide om te vormen tot een natuur/recreatie/sport/cultuur/educatie/activiteiten gebied, voor iedereen toegankelijk, maar in haar doelstelling en ambitie met name gericht op de Texelaar (de rest van ons eiland is namelijk al voor de toerist) en in het bijzonder gericht op de jeugd. 

Wij hebben onze ideeën laten vastleggen in een concept-ontwerp met daarin bijvoorbeeld een trimbaan, een basketbal- en voetbalveld, een voedseltuin en een kleinschalige evenementen terrein met bomen en een buitentheater/lokaal. Uiteraard kan dit plan nog ten alle tijden worden aangepast in overleg met andere belanghebbenden. Parkeerplaatsen passen niet in onze visie. 

Sjakkeliene Klaassen en Pieternel Geurtz, die samen namens de stichting het woord voeren, zien hele goede mogelijkheden voor een combinatie van allerlei aspecten, doelstellingen en functies, ingegeven door het feit dat het park omringd zal gaan worden door diverse maatschappelijke organisaties : OSG, OCT, Gezondheidscentrum, de Texelse Reede, BSO, Het Cultuurcentrum en Young4Ever. Denk maar aan cultuur- en natuurbeleving, outdoor theater en educatie, lessen in groenonderhoud, het opdoen van kennis over het kweken van voedsel voor jonge kinderen, lekker bewegen voor iedereen zoals hardlopen, trimmen, voetbal, handbal en basketbal en nog veel meer maar ook echte bewegingslessen. 

De stichting denkt aan cultuuronderwijs, van de omringende scholen, in samenwerking met het nieuwe cultuurcentrum en kunstenaarsvereniging Zout, zoals buiten tekenen, schilderen, dans, muziek, theater etc. Ook kleinschalige cultuur evenementen en theater voorstellingen zullen in het park gehouden kunnen worden.  

Er gaan steeds meer stemmen op om de jeugd voedselonderwijs te geven zodat ze leren waar voedsel vandaan komt, om ze kennis mee te geven zodat ze kunnen opgroeien als bewuste voedselconsumenten. Daarom is er ruimte in het park voor een voedseltuin. Kweken wat je lekker vindt, Texelse groenten, vergeten groenten, er zijn allerlei mogelijkheden. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om een kleinschalige voedselvoorziening voor de OSG voor de VMBO afdeling consumptief. Er zijn allerlei missies en visies op dit vlak. Er zijn ongetwijfeld mensen op Texel die hier veel over weten en er aan zouden willen meewerken.  

Bewegen is het nieuwe normaal, dan wordt snel gedacht aan intensief sporten, maar bedoeld wordt ook het dagelijkse of regelmatige gezonde bewegen voor iedereen zoals wandelen, hond uit laten, trimmen, rennen, tuinieren, potje voetballen, eventjes basketballen. In het Jac.P.Thijssepark kan dit altijd gewoon wanneer je zin hebt, maar dit kan natuurlijk ook onder leiding van sportdocenten en Texelse sporters plaatsvinden. Het zou een uitdagende taak voor de sportcoördinator kunnen zijn om dit idee op te pakken en verder uit te werken.  

In het park is een theatertje annex buitenlokaal, tevens bedoeld voor ingewikkeld onderwijs met complexe vraagstukken zoals natuurkunde, biologie, klimaat-educatie en onderricht in duurzaamheid voor de leerlingen van de OSG.  

Het park is geschikt voor originele of speciale outdoor activiteiten voor de jeugd, maar ook voor regelmatig terugkerende kleedjesmarkten en speeldagen. De stichting denkt ook aan activiteiten voor Texelaars met een beperking, georganiseerd in samenwerking met De Waerden en de Texelse Reede.  

Er zullen meer bomen worden geplant, deze worden door kinderen onder de verwijzing van “elk kind een boom” geschonken aan de grasweide zodat er meer schaduwplekken en meer schuilplekken gecreëerd worden.  

Er komen ook meer bankjes en ludieke afvalbakken. En natuurlijk mag Het Kunstwerk niet ontbreken, een kunstwerk gemaakt door een Texelse kunstenaar en dat symbool staat voor de Texelse groene kernwaarde.  

Bovendien kan er een historische verwijzing naar vroeger gemaakt worden toen dit gebied nog moeras was. En een verwijzing naar de tijd dat de weide nog intensief gebruikt werd als ijsbaan.  

De mogelijkheid van water pompen vanuit de vijver blijft bestaan zodat bij een periode van goede vorst niet “schaatsen op een ijsbaan” maar “schaatsen op een soort van natuurijs” mogelijk is. Deskundigen zouden moeten bekijken hoe een natuurijs laag kan ontstaan op een deel van de weide, derhalve dus op een andere wijze dan in het verleden gebruikelijk was.  

Nogmaals, het park wordt een centraal gelegen natuur/recreatie/sport/cultuur/educatie/activiteiten terrein. Het zou wellicht een goede optie zijn om de omringende jeugd (Young4ever) verantwoordelijkheid te geven voor het eenvoudige groenonderhoud en voor het schoonhouden van het park. Het probleem van zwerfafval is dan niet meer aanwezig. De stichting, het IVN, de gemeente én groen-vrijwilligers werken samen aan het onderhoud van het gras, het deskundig snoeien van de bomen en de struiken en zij stellen gezamenlijk een plan op om de biodiversiteit en de natuurwaarde van het park verder te ontwikkelen en te verbeteren. Er is trouwens geld voor groen-vrijwilligers, de provincie heeft voor de komende vier jaar 400.000 euro extra beschikbaar gesteld voor Noord-Holland. Daar kan dan ook een beroep op gedaan worden.  

De stichting doet het voorstel om de officiële bevestiging en opening van het Texelse eigen Jac.P.Thijssepark te combineren met de opening van de OCT.  

Een bruggetje, vanuit de OCT over de Emmalaan naar het park, zou bijzonder op prijs gesteld worden.  

Pieternel Geurtz en Sjakkeliene Klaassen

Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 35 minuten geleden 1
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 17 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11