Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

België en Duitsland: code rood Noord-Holland

Algemeen

Duitsland en België hebben allebei ‘code rood’ afgegeven voor de provincie Noord-Holland in verband met het oplopend aantal coronabesmettingen.

De Duitse ‘code rood’ is afgegeven door het Duitse Robert Koch Institut, de evenknie van het RIVM in Duitsland. Het instituut heeft Noord-Holland en Zuid-Holland vanaf woensdagavond 19:00 uur als ‘risicogebied’ bestempeld. Dat kan ertoe leiden dat reizigers die terugkeren uit beide provincies in Duitsland verplicht in quarantaine moeten gaan, maar dat verschilt nog per deelstaat in Duitsland.

De ‘code rood’ van België is afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken in België en geldt vanaf komende vrijdag. Dat betekent dat Belgen die vanaf komende vrijdag 16:00 uur langer dan 48 uur in Noord-Holland verblijven (waaronder Texel) bij terugkeer in België een verplichte coronatest moeten ondergaan en verplicht thuis in quarantaine moeten blijven.

Volgens berichtgeving bij de NOS gaat in beide gevallen om niet-essentiële reizen naar Noord-Holland en de provincie Zuid-Holland waarvoor dezelfde restricties gelden. Noord-Holland (en Zuid-Holland) stonden in België tot nu toe te boek als ‘oranje’ wat inhield dat een coronatest en thuisquarantaine geadviseerd werden maar nog niet verplicht waren.

De classificatie ‘risicogebied’ in Duitsland is volgens het Robert Koch Institut gebaseerd op een gezamenlijke analyse en beslissing van het federale ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het federale ministerie van Binnenlandse Zaken, Bouw en Binnenlandse Zaken in Duitsland. Het instituut verklaarde woensdagavond meerdere regio’s in acht landen in Europa tot ‘risicogebied’. 

“De classificatie als risicogebied is gebaseerd op een beoordeling in twee fasen. Allereerst wordt bepaald in welke staten/regio’s er de afgelopen zeven dagen meer dan 50 nieuw geïnfecteerde mensen per 100.000 inwoners waren. In een tweede stap worden kwalitatieve criteria gebruikt om te bepalen of staten/regio’s die nominaal onder de gestelde grenswaarde vallen toch een verhoogd infectierisico lopen.”  

Mogelijk volgen er komende vrijdag ook beperkende maatregelen van het Rijk voor een aantal regio’s in Nederland waar het virus momenteel aan een opmars bezig is. Dat moet vrijdag duidelijk worden tijdens een nieuwe persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge.

De maatregelen komen voort uit de opmars van het aantal coronabesmettingen in de grote steden in Noord-Holland en Zuid-Holland. Op Texel staat het aantal vastgestelde besmettingen sinds maart tot nu toe op 14 plus één besmetting die bij de GGD nog niet in de jongste cijfers van afgelopen dinsdag was opgenomen.

Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 2 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 3 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 4 uur geleden 6
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 5 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 5 uur geleden 8
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 5 uur geleden 11
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 5 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 5 uur geleden 15