Katinka Fortgens: "Je kijkt naar het complete plaatje."
Katinka Fortgens: "Je kijkt naar het complete plaatje." Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Inzicht krijgen kan vaak al veel schelen"

Gezondheid Gezond & Fit

Een schouder die al langere tijd zeer doet of aanhoudende klachten aan de rug. Het kan het gevolg zijn van een iets te grote fysieke inspanning, maar er kunnen ook andere zaken dwarszitten waardoor dergelijke lichamelijke klachten zich ontwikkelen.

Katinka Fortgens van de Praktijk voor Fysiotherapie en Beweging aan de Wilhelminalaan in Den Burg is opgeleid tot gespecialiseerde fysiotherapeut binnen de psychosomatiek om bij aanhoudende klachten aan het lichaam te achterhalen of de oorzaak mogelijk in psychosociale omgevingsfactoren ligt.

Dat kunnen bijvoorbeeld spanningen binnen het gezin zijn, spanningen op het werk, financiële problemen of andere zaken die iemand in het dagelijks leven dusdanig kunnen bezighouden dat het zich vertaalt naar lichamelijke klachten.

"Mensen kunnen soms zo'n last op de schouders dragen dat die schouders daar letterlijk zeer van gaan doen. Een andere omgang met die last kan dan al een hoop schelen om de lichamelijke klachten te verminderen." Katinka maakt samen met mensen die zich met klachten bij haar melden inzichtelijk wat er allemaal in hun omgeving speelt. "Daar zitten zaken tussen die ik niet kan oplossen, maar ik kan iemand wel helpen om daar anders mee om te gaan zodat de klachten aan bijvoorbeeld rug of schouders afnemen. Inzicht krijgen in de situatie waarin je je bevindt, kan vaak al veel schelen. Dat kan soms adviezen opleveren die voor de hand liggend lijken, maar waar je net even op moet worden gewezen om meer grip te krijgen op je eigen situatie. Je kijkt daarvoor naar het complete plaatje."

Mensen worden eveneens geholpen bij zichzelf signalen te herkennen die erop wijzen dat de lichamelijke klachten weer gaan toenemen. "Dan kun je een volgende keer zelf op tijd beginnen om anders om te gaan met problemen om te voorkomen dat klachten zich opnieuw kunnen gaan ophopen." Als psychosomatisch fysiotherapeut voert Katinka in eerste instantie gesprekken om in kaart te brengen wat er speelt en om te beoordelen of er inderdaad iets achterliggends is dat de klachten veroorzaakt.

Met behulp van diverse soorten oefeningen biedt ze vervolgens handvatten om de klachten te verminderen. Ze werkt eveneens samen met Lijf&Visie, een organisatie met meerdere vestigingen in het land waar diverse gespecialiseerde fysiotherapeuten en psychologen werken. "Zo is het een kort lijntje om te overleggen of kennis uit te wisselen bij ingewikkelde gevallen."

Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 37 minuten geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 52 minuten geleden 1
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 1 uur geleden 5
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 1 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 1 uur geleden 2
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 2 uur geleden 54
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 3 uur geleden 17