Afbeelding
Foto: Gemeente

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Open Monumentendag: De noodwoning van hoeve Schiller

Historie

In Nederland wordt op 12 september Open Monumentendag gehouden en ook op Texel is het feest. De corona-uitbraak zorgt gelukkig niet voor afstel, maar wel voor een Open Monumentendag waarbij de veiligheid van alle betrokkenen voorop staat. Dit jaar dus weinig ‘binnenkijkers’, maar tips voor fiets- en wandelroutes en enkele ’losse’ locaties. In aanloop naar de monumentendag licht de Texelse Courant er iedere dag twee monumenten uit. In aflevering 7: De noodwoning van hoeve Schiller

Tegenover de veldschuur Schiller en de boomgaard met de oude moerbeiboom staat een voormalige noodwoning van het Bureau Wederopbouw Boerderijen (BWB). Deze noodwoningen waren klein, sober en doelmatig ontworpen en gebouwd met de schaarse middelen van kort na de oorlog.

Boerderij Schiller werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geraakt door fosforbommen en brandde af. De bewoners vonden tijdelijk onderdak in De Waal. In verband met de schaarste aan materialen kon het BWB de bouw van een noodwoning, de veldschuur en de stal pas na de bevrijding regelen. Later volgde de bouw van een gezinswoning.

Dit is een van de weinige resterende noodwoningen van het BWB op Texel. Elders in Nederland zijn dergelijke noodwoningen inmiddels heel zeldzaam geworden. Het is bijzonder dat de noodwoning (met uitzondering van de raamindeling) nog vrijwel in originele staat verkeert, evenals het erf.

Het is geen toonbeeld van hoogstaande architectuur. Daarentegen is de historische en cultuurhistorische betekenis als representant van een bijzondere periode in de Texelse en Nederlandse geschiedenis heel groot.

Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 1 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 1 uur geleden 3
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 2 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 2 uur geleden 4
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 3 uur geleden 7
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 3 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 3 uur geleden 11
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 4 uur geleden 65