Afbeelding

Proef vervoer houdt gemoederen bezig

Algemeen

De proef met het openbaar vervoer op Texel blijft de gemoederen bezighouden. 

Bij deze een bundeling van ingezonden brieven en reacties die de afgelopen dagen de redactie van de Texelse Courant bereikten. In de Texelse Courant van dinsdag 17 december staat een artikel over de proef.

De proef komt naar verwachting woensdagavond in de gemeenteraad aan de orde, omdat er voorstellen op tafel liggen om lijn 29 te laten rijden (voorstel Texel 2010) en om tariefsverhogingen als gevolg van de proef te voorkomen (voorstel Texel 2010, VVD en D66).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geachte redactie,

Met stijgende verbazing heb ik de berichtgeving gevolgd over het opheffen van buslijn 29 op Texel. Mijn man en ik reizen regelmatig naar de Waddeneilanden, teneinde daar lekker uit te waaien en tot rust te komen. De auto laten we dan aan wal staan. Het reizen met de bus naar de plaats van bestemming op het eiland is voor ons onlosmakelijk verbonden met het ware eilandgevoel. Naar het zich laat aanzien moeten we Texel straks links laten liggen.

Ik heb namelijk begrepen dat als de plannen doorgaan we straks een uur van te voren moeten bellen om zeker te zijn van een plekje in een busje. Dat strookt absoluut niet met ons gevoel van vrijheid. Los van het feit dat ik het verwerpelijk vind dat er – vooral natuurlijk voor de bewoners – gesold wordt met het recht op goed openbaar vervoer, lijkt het me een heel dom plan. Je jaagt hiermee toeristen weg, die noodzakelijk zijn voor het wel varen van het eiland.

Vorige week maandag had ik nog een sprankje hoop dat het provinciebestuur zich uit zou spreken tegen deze onzalige plannen, maar nee. Ik was – in het prachtige Provinciehuis te Haarlem – getuige van een vooringenomen commissie, die het niet aandurfde om in een tijd die natuurlijk al bol staat van de financiële schandalen in en om dit geplaagde Provinciehuis, een pilot die al zoveel geld had gekost af te schieten. Gemiste kans.

Ik wens de gemeenteraad van Texel veel wijsheid als deze kwestie komende week wordt voorgelegd. Indien echter de lijn van de Provincie wordt gevolgd zullen mijn man en ik voortaan ons vakantieheil op de Friese eilanden gaan zoeken, waar Arriva een betrouwbare dienstregeling heeft.

Ingrid Willemsen, Naarden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik begrijp niets van de zogenaamd duurzame plannen met de 'belbusjes'. Het is niet fijn om voor tripjes met mijn jonge kind eerst vervoer te moeten reserveren. Reservéren! Texel is al jaren mijn vakantiebestemming. Ik wil mijn reis spontaan en kort van te voren kunnen plannen. Ik wil zelf bepalen wanneer ik weer terug ben in mijn vakantiehuis. De gewone bus dus.

Ingrid Kosten, toeriste

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij willen dat de bussen op het eiland blijven rijden.

Ria Rodenburg, Den Hoorn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik wil ook dat de bussen van lijn 29 en 28 blijven rijden

Peter Breuer, De Koog.

 

 

 

 

 

 

 

 

"Wanneer lijn 29 door Den Hoorn opgeheven zou worden ben ik zeer gedupeerd. Ik ben ervan afhankelijk om naar de boot te komen en om weer thuis te komen vanaf de boot. Ook ga ik ermee naar Den Burg om mijn inkopen te doen. Niet alles is nu eenmaal bij De Spar te koop. De zogenoemde pilot wordt als zeer aantrekkelijk voorgesteld. Maar: de prijs per rit wordt veel hoger dan de prijs van Connexxion. Verder kan er met de OV-chipkaart niet gereisd worden met het nieuwe vervoer. Dat is ook voor de toeristen een groot probleem. Texel wil een prettig eiland voor toeristen zijn. Afschaffen van een in de zomer zeer goed bezette buslijn en van het gebruik van de OV-chipkaart dragen daar zeker niet aan bij. Daar is geen jarenlange proef of onderzoek voor nodig. Dat is gewoon een kwestie van gezond verstand. De maatregel om een uur vantevoren te bellen zal helemaal niet gaan werken. Dat betekent dat iedereen een mobiele telefoon moet hebben. Dat is nu eenmaal niet het geval. Je wordt er hierdoor wel toe gedwongen. Ook dit maakt de kosten van een busrit duurder. Ik kan me voorstellen, dat een bijna lege bus in de winter niet rendabel is. In veel streken met weinig inwoners in Nederland rijdt een kleinere bus. Maar wel op dezelfde tijden. Je kunt er gewoon in met de OV-chipkaart en bij de gewone halte. Je kunt ervan op aan. Ik hoop, dat in wordt gezien dat de bewoners van Texel recht hebben op hetzelfde openbaar vervoer als in de rest van Nederland. Evenals de toeristen."

Hetty Bergen, Den Hoorn.

 


Tsja - enig tegengeluid vanuit het buitengebied bij De Cocksdorp. Voor mij wordt het belbussysteem goedkoper dan de huidige situatie (tot de veerpont meer dan €5) en sneller, zelfs als ik een uur vooraf zou moeten bellen. Ik doe er nu meer dan anderhalf uur over om thuis te komen met bus 29 (ca 25 minuten lopen naar de bushalte) en in de avond lukt het al helemaal niet (bus rijdt niet). Ik ga geregeld met de buslijn (als ik geen auto ter beschikking heb) en bijna altijd is de bus nagenoeg leeg, dat kan natuurlijk ook niet. En ik zou ook graag 's avonds naar huis kunnen of het heen en weer rijden voor bezoek beperken.
 
Job Stierman, De Cocksdorp
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het openbaar vervoer is van ons allemaal en niet alleen van de vakantieparken/ of andere grootgrutters die voor eigen belang op komen.

Ik kan mij niet voorstellen dat in ruil voor een parkeervignet, de toeristen in "belbusjes" gaan zitten.

Een heel onvrij systeem, dan moet er ook nog geturft worden over de hoeveelheid ritjes per taxi-bedrijf, anders is het niet eerlijk en "transparant".

Ouderen staan niet langs de weg te sms-en of te bellen/ zij hebben zoiezo al moeite om de informatie te verwerken, hoe wat waar.

Op de activelingen na natuurlijk, maar die zitten al in de pilotfractie. Laat Dhr de wethouder verder werken in zijn eigen prentenboek, en niet in die van het gemeenschappelijk belang.

Zelfs de zwakkere in de gemeente Texel krijgen geen respons, wanneer dit aangekaardt word, hoe zij verder moeten met het veranderde openbaar vervoer. Antwoorden van de wethouder beoogt alleen een hoop gestamel zonder concrete handreiking. Je zult maat Texelaar zijn..

Familie Staperma, Texel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij Stefan en Sjakkelien uit Deventer, willen dat de bussen op het eiland blijven rijden!!! Wat een idioot plan!  Op die manier jagen jullie ons als toeristen echt weg. Terschelling is tenslotte óók een hartstikke leuk eiland......Wel jammer voor jullie!

Sjakkelien van Lier, Deventer.

 

 

 

Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 42 minuten geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 57 minuten geleden 1
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 1 uur geleden 5
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 1 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 1 uur geleden 2
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 2 uur geleden 54
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 3 uur geleden 17