Afbeelding

PvdA: 'Reiziger mag niet duurder uit zijn'

Algemeen

Reizigers op Texel mogen met de proef 'openbaar vervoer op maat' niet duurder uit zijn dan nu het geval is.

Dat stelt de PvdA in een open brief aan het college en de werkgroep die zich met de proef bezighoudt. Volgens de sociaaldemocraten moet er sprake zijn van een eerlijke verdeling van de tarieven. Het plan is nu dat er één basistarief van €3,- per rit komt, maar daar is de kritiek op dat mensen dan duurder uit zijn.

Volgens de PvdA moet het tijdens de proef ook mogelijk blijven met de OV-chipkaart te reizen. 'Of er moet een gemakkelijk alternatief worden gepresenteerd, ook voor toeristen.'  Alle kortingsvormen, abonnementen en de OV-Studentenkaart moeten volgens de PvdA eerlijk worden gecompenseerd. 'Frequente reizigers en forenzen moeten er niet op achteruit gaan.'

De sociaaldemocraten willen de garantie dat reizigers de aansluiting op de boot niet missen en stellen dat vervoer altijd gegarandeerd moet zijn. Opmerkingen als 'we zitten vol' mogen volgens de PvdA niet voorkomen als iemand straks een beroep doet op het openbaar vervoer. Lijn 28 moet als normale bus met vaste tijden blijven rijden. Volgens de partij moet ook veel meer energie worden gestoken in 'voorlichting, betrokkenheid en overtuiging' om de proef geaccepteerd te krijgen en zo kans van slagen te bieden.

De PvdA toont zich onder de indruk van wat er nu toe in de voorbereidende fase bereikt is, maar vindt dat burgemeester en wethouders de opmerkingen in de open brief wel bij de provincie (verantwoordelijk voor het openbaar vervoer) onder de aandacht moet brengen. De partij schermt met de optie dat het college 'een negatief advies over de proef moet uitbrengen' als de provincie niet kan voldoen aan de opmerkingen.

 

Afbeelding
Podcast Texel deze Week 16 mei 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Optredens jeugdorkesten Amsterdam en Texel Cultuur 12 uur geleden
Het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp.
Vijfde collectieve zonnedak komt op het Eierlandsche huis Algemeen 15 uur geleden
Op het strand.
Terreinbeheerders in actie voor strandbroeders Algemeen 17 uur geleden 4
De hulpgoederen zijn aangekomen in het Roemeense Pucioasa.
Hulptransport Texel aangekomen in Roemenië Algemeen 15 mei, 16:30
Afbeelding
TESO zoekt nieuw lid Raad van Commissarissen 14 mei, 14:00 1
Afbeelding
Open opstapavond kartbaan Sport 14 mei, 07:50 2
Afbeelding
Tweede Texelse Popkorendag op 2 juni Cultuur 13 mei, 20:40