Afbeelding
Foto: Jonge bestuurders Texel

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Alternatief plan voor de ijsbaan

Algemeen

Hoewel het besluit om de ijsbaan te veranderen in een parkeerplaats al is genomen, blijven tegenstanders zich roeren. De Jonge Bestuurders Texel (JBT) komen nu met een optie die alle partijen tot tevredenheid zou moeten stemmen. De groep begrijpt dat het laat is, maar zegt tot dit voortschrijdend inzicht te zijn gekomen door de veranderde situatie.

JBT ziet kansen om de ijsbaan ook in de toekomst te behouden en toch voldoende parkeerplaatsen te creëren in Den Burg-Zuid. De werkgroep presenteert een schets met meer parkeerplaatsen, behoud van de ijsbaan, meer bomen en meer woningen voor Den Burg-Zuid.

“We realiseren ons dat we laat met deze mogelijkheid komen. Dat komt door voortschrijdend inzicht: er zijn nieuwe ontwikkelingen. De drukte is de afgelopen weken weer flink toegenomen na een periode van absolute stilte. Desondanks blijven de parkeerplaatsen bij de nieuwe sporthal veelal ongebruikt.”


Jonge bestuurders Texel

De werkgroep zou daarom het liefst zien dat eerst goed gekeken wordt naar goede, eventueel interactieve, parkeerborden. Dan kan het effect daarvan gemeten worden, voordat tot definitieve verstening wordt overgegaan. Mocht blijken dat er toch behoefte is aan meer parkeerruimte in Den Burg-Zuid, dan stelt de groep voor om een ijsbaan ter grootte van een voetbalveld te behouden. Via een voorbeeldschets laat de groep zien dat wanneer er creatief wordt ingericht, er ruimte is om alle belanghebbenden voldoende extra’s te bieden.

Op deze manier is er ontspanning voor alle doelgroepen en meer parkeerplek dan de twee grootste parkeerplaatsen van Den Burg samen zonder dat dit ten koste gaat van de bestaande beleving

Volgens het zogeheten plan 'Burghweide' is ruimte voor tien extra woningen, 200 extra parkeerplaatsen, een extra park met veel bomen en wateropslag, het geplande cultuurcentrum, een skatebaan, een busstation met vier banen én een ijsbaan ter grootte van een voetbalveld.

“Op deze manier is er ontspanning voor alle doelgroepen en meer parkeerplek dan de twee grootste parkeerplaatsen van Den Burg samen zonder dat dit ten koste gaat van de bestaande beleving. De woningen bieden ruimte op de krappe Texelse woningmarkt en de opbrengst van die grond kan gebruikt worden voor de kosten van de herinrichting. Het nieuwe park draagt bij aan een betere entree van het dorp, betere afwatering én meer bomen. Bovendien helpt het extra park voorkomen dat hondenbezitters het trapveldje gebruiken om hun hond uit te laten. Dankzij een nieuwe eenrichtingsbaan zal er ook minder onnodig verkeer door het centrum hoeven."

De werkgroep geeft aan te betreuren dat partijen op dit moment lijnrecht tegen over elkaar staan

In het plan van de Jonge Bestuurders wordt niet alleen het plan van de ijsbaan herzien, ook wordt de bushalte aan de Elemert verplaatst, zodat dit gebied alsnog heringericht kan worden.

De werkgroep geeft aan te betreuren dat partijen op dit moment lijnrecht tegen over elkaar staan met voor- en tegenstanders van behoud van de ijsbaan. De groep wil met dit voorbeeld laten zien dat met wat creativiteit vaak én én mogelijk is: meer parkeerplaatsen én behoud van de ijsbaan.

De schets is geen eindvoorstel, maar juist bedoeld om alle partijen op een constructieve manier nader tot elkaar te laten komen en tot een goed concept te komen. Jonge Bestuurders Texel geeft aan graag in gesprek te gaan met alle partijen over dit voorstel en is bereikbaar via JongeBestuurdersTexel@gmail.com..

Omdopen ijsbaan

Tegenstanders van parkeren op die plek dopen de ijsbaan morgen om 11:30 uur als ludieke actie om in 'Jac P. Thijssepark'. Hierbij is iedereen van harte welkom, mits de anderhalve meter afstand wordt aangehouden.  


Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 3 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 8 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1