Léon Brant leest Texelse boeken en maakte de puzzel.
Léon Brant leest Texelse boeken en maakte de puzzel.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Zestig jaar op vakantie naar Texel

Human Interest

Léon Brant uit Vught hoopt op 1 augustus voor het zestigste jaar vakantie te vieren op Texel.

"Als zevenjarig jongetje met mijn ouders mee naar Texel was in 1960 nog een hele onderneming. Minimaal een week van te voren werd de kist met lakens en vakantie spullen door van Gend & Loos opgehaald en afgeleverd op het vakantie adres. De reis ging per trein en de fietsen werden meegenomen.

Ons eerste vakantieadres was Bosch en Zee, destijds beheerd door familie Van Schoonhoven. In die tijd was dat een jeugdherberg waar jongens en meisjes gescheiden sliepen. Mijn ouders konden kiezen uit een huisje of een tent, dat werd dus het huisje waar wij met het hele gezin vakantie vierden. De Dageraad was de boot die nog aankwam in Oudeschild, dat duurde zo’n 45 minuten. Alles ging vrij primitief en langzaam, een paar auto’s, veel vracht en zelfs vee, de toeristen zaten boven.
Wat mij als kind is bijgebleven is dat mijn broertje en ik bij de familie De Haan de baby zeehondjes de fles mochten geven. Het Texels Museum (nu Ecomare) stond toen nog in de bossen.


Het jochie in het midden is Léon Brant.

Begin jaren zestig heb ik meegedaan aan een lampionnenoptocht die in De Koog werd georganiseerd en schatgraven op één afgebakend stuk strand. Ook speelden wij in de bunkers in de duinen die in mijn herinnering zeer groot en diep waren en inmiddels honderden meters in zee liggen. Midden jaren zestig tot midden zeventig logeerden wij bij de familie Theo Witte in Oosterend. De autocross van Oosterend was favoriet en werd jaarlijks bezocht en wij maakten gebruik van het strandje net buiten Oosterend waar de bootjes van Brouwer lagen.

In mijn verkeringstijd kwam ik met mijn vriendin, nu mijn vrouw, in hotel Tubantia (familie Hillen) tussen Den Burg en De Koog. De dansavonden in Hotel De Lindeboom waren heel gezellig en je kon via een loterij een pop in Texelse klederdracht winnen.

Met de kinderen brachten we vakanties door op bungalowpark Vredelust en Camping Loodsmansduin. Als de vakantie erop zat stonden wij 8.00 tot 9.00 uur in de brandende zon langs de berm van de weg, dat waren nog eens wachttijden.
Gelukkig werden de boten steeds groter en sneller met als nadeel dat je geen kop koffie meer kunt drinken omdat de overtocht nog maar zo’n 20 minuten duurt.

In al die jaren heb ik veel zien veranderen, niet altijd ten goede, en volg alles nog steeds wekelijks op Texel Plaza en de Texelse Courant!"

Het jochie in het midden is Léon Brant.
Afbeelding
Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 8
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 1 uur geleden 28
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 17 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58