Afbeelding
Foto: Eigenaar

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Coronatijd: "Eindelijk rust op het eiland!!"

Algemeen TipTexel

"Eindelijk rust op het eiland!!", reageerden veel deelnemers aan de raadpleging van TipTexel.nl op de vraag naar een positief effect van de lockdown. 43 procent maakt zich geen zorgen over bedrijf of baan. Cafébezoek zit er voor de meesten nog niet in.

Het signaal bevestigt volgens de onderzoekers de tweedeling die zich zo langzamerhand aftekent binnen de bevolking als het op beleving van het toerisme aankomt

Menig ondernemers, die zijn of haar inkomstenstroom zag opdrogen, ervoer dit anders. Het signaal bevestigt volgens de onderzoekers de tweedeling die zich zo langzamerhand aftekent binnen de bevolking als het op beleving van het toerisme aankomt. Enerzijds burgers die de drukte zat zijn en anderzijds ondernemers en zij die hun inkomsten uit het toerisme halen, die het anders beleven.

Op de vraag in hoeverre het (on)realistisch is dat bezoekers van evenementen anderhalve meter afstand moeten houden, antwoordt 32% van de respondenten: "zeer) realistisch". Maar 59% noemt het "(zeer) onrealistisch".

Over anderhalve meter afstand houden tot andere mensen? 48% van de respondenten zegt: "meestal". Als wordt gevraagd of andere mensen anderhalve meter afstand houden?, antwoordt 51% van de respondenten "soms".

Van de deelnemers ervaart 68% het thuiswerken als "(zeer) positief" en slechts 4% "(zeer) negatief". Meest gekozen antwoord (35%) is: "positief". De redenen? "Ik kan beter mijn eigen tijd indelen." (55%) "Het bevalt me goed dat ik geen reistijd heb." (44%) en "Thuis kan ik me beter concentreren." (36%).

Bungalowverhuur gelukkig goed


Het merendeel van de deelnemers maakt zich geen grote zorgen over baan, bedrijf of inkomen. Toch klinken er wel degelijk zorgelijke geluiden. "Met ons eigen winkeltje is de kans groot dat we dit jaar geen winst maken. Wanneer er een tweede coronagolf komt, zou het kunnen zijn dat we de rekeningen niet meer kunnen betalen. Wat gevolgen heeft voor ons werk en wonen."

Of deze: "Ik maak mij veel zorgen over de toekomst van deze generatie werkenden, kwetsbaren en jongeren. Niet voor onszelf als senioren met een pensioen."

Menigeen ziet het niet zo somber: pensionado's, mensen in de zorg of deze: "Ik werk in een vitaal beroep dat er voor zorgt dat als de economie weer begint te draaien alles weer in de winkels ligt." Een ander: De bungalowverhuur gaat gelukkig nog goed."

Krap? Bezuinigen op nutteloze projecten


Wat als de gemeente krap komt te zitten? Verhoging van de toeristenbelasting is favoriet. Maar zeker niet populair. Menigeen grijpt deze vraag aan de gemeente tips te geven het anders aan te pakken. Een bloemlezing:

Geen aanleg van onnodige zaken zoals een parkeerterrein op de ijsbaan in Den Burg

"Als gemeente zelf eens kijken wat later kan of eens kritisch door de uitgaven gaan zoals zoveel bedrijven; Bezuinigen op grote, dure projecten; Bezuinigen op nutteloze projecten; Geen aanleg van onnodige zaken zoals een parkeerterrein op de ijsbaan in Den Burg; Dagtoerisme belasten; De overheid moet bijspringen. Waarom de KLM wél en eigen burgers pakken? Dit gaat te ver; De tijd nemen om de begroting op orde te krijgen. Geld lenen is immers zeer voordelig momenteel; Eerst maar eens teren op de buffer, en een beetje vertrouwen hebben in het gastvrije gemoedelijke en voor een ieder welkome Texel; Geen investeringen, alleen het nodige onderhoud, minder ambtenaren; Geldverspilling bij inrichting Nieuwlanderweg en Postweg laten. Goed uitvorsen en teren is voldoende. Dat geldt ook voor het fietspad; Handhaving verbeteren. Blijft nu veel geld liggen door geen of slechte handhaving; Men kan de burgers niet verantwoordelijk houden omdat de gemeente inkomsten misloopt door toeristen die niet kwamen. 

De vraag is of de inkomsten erg tegen gaan vallen gezien de huidige drukte op het eiland

Dan draaien diezelfde toeristen en toeristische sector er maar voor op; Niets verhogen, de toeristen komen in nóg grotere getale; Verhogen brengen de bedrijven in een nog groter financiële nood; Waarom weer alles bij de huiseigenaren vandaan plukken. Jan modaal werd voor de coronacrisis ook al gepakt; Zwembad privatiseren; De modaal plus wonenden mogen best een extra bijdrage doen, de OZB op Texel is heel laag; De OZB is hier naar verhouding met het landelijk beeld al best hoog, vooral door de hoge WOZ waarden; Auto is een luxe dus een parkeervignet ook. De vraag is of de inkomsten erg tegen gaan vallen gezien de huidige drukte op het eiland. In december weten we pas hoe we er voor staan en het is weer lekker druk op het eiland dus komt vast goed."

Eiland stil, weer voor Texelaars en een ommekeer


Het parkeerterrein, als gevolg van de coronacrisis zeldzaam leeg. - Jeroen van Hattum

Veel reacties op de vraag over het positieve effect van corona: "Het eiland was weer stil en voor de Texelaars" en "Rust, frisse lucht, mensen beleefder." Maar ook: "Het verkeer was een stuk rustiger. Ook van Texelaars die normaal jakkerend en jagende over het eiland vliegen." Iemand schreef: "Een moment van ommekeer. Er is, helaas kortstondig, weer even een besef gekomen dat veel dingen waar men aan gewend geraakt is, niet behoren tot de essentiële zaken in het leven." Of deze: "Je kunt ook wat betekenen voor je naasten: boodschappen regelen bijvoorbeeld."

Er is weer even een besef gekomen dat veel dingen waar men aan gewend geraakt is, niet behoren tot de essentiële zaken in het leven

"Een impuls voor allerlei creatieve impulsen: het triggert mensen om alternatieven te zoeken. En dat werkt: Het scheelt verkeersbewegingen, het geeft het park in Den Burg een nieuwe kans als ideaal terras, in het onderwijs leidt het tot nieuwe inzichten en vernieuwing." "Ik had ineens meer vrije tijd, een lege agenda. Meer tijd om dingen te doen waar ik anders niet aan toe kwam." Maar ook: "Op veel vlakken en voor heel veel mensen, ook voor mij, heeft het ellende gebracht." "Corona heeft mensenlevens gekost, angst veroorzaakt, brengt mensen verder van elkaar, zorgt voor heel veel financiële/negatieve effecten, ontwricht de samenleving."

Binnen groter risico besmetting


Eigenaar

Voorstanders van verruimen van maatregelen voor de horeca: "Hoeveel bedrijven moeten er failliet gaan? Heeft men er al eens naar gekeken, hoeveel doden er gaan komen, door stress , armoede uitgestelde operaties e.d. Door de coronamaatregelen. Dat zullen er waarschijnlijk veel meer zijn dan door de hele corona; De kleine kroeg kan hier niets mee en zal ten gronde gaan. De verantwoordelijkheid ligt bij de bezoekers; Wat in een vliegtuig en het openbaar vervoer kan is ook mogelijk in de horeca."

Als je nu weer hoort dat verschillende landen de maatregelen weer strenger maken omdat het aantal besmettingen toeneemt, dan verwacht ik dat hier ook wel

Twijfelaars: "Als je nu weer hoort dat verschillende landen de maatregelen weer strenger maken omdat het aantal besmettingen toeneemt, dan verwacht ik dat hier ook wel; Aan de andere kant zit afgelopen weekend helemaal afgeladen vol, houdt niemand zich aan de regels en er wordt toch niet gehandhaafd, dus wat is dan het nut van al die regels?"

Tegenstanders: "Binnen blijft het een groter risico op besmetting. De gezondheidscheck is een wassen neus, zegt niets. Men vraagt: Voelt u zich helemaal gezond? Daar ga je echt geen eerlijk antwoord op geven, wanneer je per se het café/restaurant binnen wil; het virus houden we er alleen maar onder wanneer we de regels handhaven."

"Het is een crime om boeskippies te doen"


Eigenaar

Lukt het ons, nu het drukker wordt, nog om anderhalve meter afstand te houden? Dat blijkt nog best lastig. 

De Altijd-stemmers: "Ik wil niet de oorzaak zijn van het opzettelijk verspreiden van het virus; Probeer altijd die afstand te bewaren maar valt mij op dat veel jongeren en ook ouderen er helemaal niet bij nadenken; Voor zover mogelijk; maar dat kan alleen als dat wederzijds is. De bereidwilligheid daartoe is de afgelopen weken hard afgenomen: toeristen bij de super en in winkels gedragen zich of op Texel geen 1,5 meter samenleving van toepassing is. Vervelend. ik overweeg soms een hoepelrok te maken met een diameter van ruim 1,5 meter; Andere mensen komen dichterbij, ik probeer zoveel mogelijk afstand te bewaren zonder onaardig te worden; drukte vermijden wij altijd al en nu nog meer "

Meestal: "Een crime om boeskippies te doen en sinds de versoepelingen en de daarbij komende drukte door vakantiegangers ben ik overgaan op online boodschappen bestellen en laten bezorgen; In de dorpen zijn de straten smal en toeristen zijn op vakantie en vaak niet van zins om zich aan de regel te houden. Zeer ergerlijk!; Veel Fietsers op fietspaden gedragen zich a-sociaal, als er een tegenligger aankomt gaan wij altijd achter elkaar rijden. De meesten doen dat niet en gaan soms schrijlings langs je, balen; bijna altijd, maar in verdrietige situaties omhels ik wel mijn uitwonende kinderen."

Vaak: "Ik erger me weer dood aan het toeristenvolk. Het interesseert ze geen moer. En wie passen zich weer aan? Juist de Tesselaars."

En wie passen zich weer aan? Juist de Tesselaars

Soms: "Als anderen erom vragen anders niet; De 1,5 meter samenleving is het ergste wat ze verzonnen hebben. Het heeft meer impact dan het coronavirus. Mensen zijn sociale 'dieren' en door deze regeling raakt men angstig van een ander en krijgen veel mensen psychische klachten, eenzaamheid, etc; De mens heeft de contacten beslist nodig om het immuun systeem up to date te houden!; gezond eten, leven en goed ventileren vele malen beter en succesvoller is om corona en/of andere ziekten te voorkomen! Te denken bv aan verse maaltijden in de Gollards en fruit op scholen, enz."

Een enkeling ziet het somber in: "We leven in een onrealistische tijd wat nooit normaal zal worden. Leuk leven is er niet meer bij. Mensenvrijheid is erg beperkt en ouderen in verzorgingshuizen zijn niet te benijden."

Meepraten

Nog geen lid van TipTexel.nl? Meldt u dan aan via de gelijknamige website en praat mee over diverse onderwerpen die spelen in de Texelse samenleving. Het aandragen van onderwerpen kan ook. Stuur een mailtje naar redactie@texelsecourant.nl en laat weten waar u graag een raadpleging over zou zien. Op de website van tiptexel.nl zijn ook alle eerdere rapportages van de meest breedgedragen raadpleging van Texel te zien.

Afbeelding
Piet 'vast' op dak Lubertischool Algemeen 21 minuten geleden
Afbeelding
Stella Maris ontvangt Sint bij Bonte Belevenis Algemeen 3 uur geleden 1
Afbeelding
Olifant duikt op bij voormalige school De Akker Algemeen 7 uur geleden 4
Afbeelding
Programma's Ouwe Sunderklaas Algemeen 4 dec., 12:30 2
Afbeelding
Goed weekend voor Denise Betsema Algemeen 4 dec., 12:00 3
Afbeelding
Enquête: 89 procent wil helft of meer energie duurzaam opwekken Algemeen 3 dec., 11:30 3
Afbeelding
Texelse Santa Run Algemeen 3 dec., 10:11 13
Afbeelding
De lezersfoto - Winter is coming Algemeen 3 dec., 08:30 3