Gedeputeerde Esther Rommel onthult samen met Jan van der Venis een bord bij de toegang van de bunker van Loodsmansduin.
Gedeputeerde Esther Rommel onthult samen met Jan van der Venis een bord bij de toegang van de bunker van Loodsmansduin. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Expositie bij Loodsmansduin geopend

Algemeen Coronavirus

Gedeputeerde Esther Rommel van de provincie Noord-Holland heeft een bijzondere expositie bij de bunker van Loodsmanduin nabij Den Hoorn officieel geopend.

Rondom de bunker zijn panelen geplaatst met daarop verhalen van zestien Texelaars over bunkers, de Tweede Wereldoorlog en andere verhalen die aan de omgeving van Loodsmansduin zijn verbonden.

De opening van de expositie - in het kader van 75 jaar vrijheid op Texel - was al eerder gepland, totdat het coronavirus roet in het eten gooide. 

Voorzitter Jan van der Venis van nationaal park Duinen van Texel, waar de bunker onderdeel van is, benadrukte tijdens de opening dat het belangrijk is dat de verhalen van vroeger verteld blijven worden, zodat volgende generaties ze ook kennen.

Volgens hem dragen de verhalen bij aan het thema 'verbinding'. Daarmee doelde hij op verbinding tussen de verhalen en hun omgeving, maar ook verbinding tussen mensen onderling. "Er is uiteindelijk meer dat ons verbindt dan ons scheidt."

De expositie werd samengesteld door Arnold van Bruggen, Anoek Steketee en Rianne Malschaert (nationaal park) in samenwerking met de zestien Texelaars, Gelein Jansen van de Historische Vereniging en Jan Nieuwenhuis van het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum.

Afbeelding
Michiel Uitdehaag burgemeester Venray Algemeen 4 uur geleden 20
Afbeelding
Voetbal 7 tegen 7 in Den Hoorn Sport 10 uur geleden 1
Afbeelding
Vacature parkmanager Beach Park Texel en Villa Park Vogelmient Algemeen 11 uur geleden 14
Afbeelding
Cursus portrettekenen bij Artex Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
“Tegen de stroom in..." thema Soep op Zondag Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Day for Change Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Expositie TEEVA in Hoornder Vermaning Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Van waar ik bromde, naar waar ik woonde Column 6 feb, 16:30 1