Gedeputeerde Esther Rommel onthult samen met Jan van der Venis een bord bij de toegang van de bunker van Loodsmansduin.
Gedeputeerde Esther Rommel onthult samen met Jan van der Venis een bord bij de toegang van de bunker van Loodsmansduin. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Expositie bij Loodsmansduin geopend

Algemeen Coronavirus

Gedeputeerde Esther Rommel van de provincie Noord-Holland heeft een bijzondere expositie bij de bunker van Loodsmanduin nabij Den Hoorn officieel geopend.

Rondom de bunker zijn panelen geplaatst met daarop verhalen van zestien Texelaars over bunkers, de Tweede Wereldoorlog en andere verhalen die aan de omgeving van Loodsmansduin zijn verbonden.

De opening van de expositie - in het kader van 75 jaar vrijheid op Texel - was al eerder gepland, totdat het coronavirus roet in het eten gooide. 

Voorzitter Jan van der Venis van nationaal park Duinen van Texel, waar de bunker onderdeel van is, benadrukte tijdens de opening dat het belangrijk is dat de verhalen van vroeger verteld blijven worden, zodat volgende generaties ze ook kennen.

Volgens hem dragen de verhalen bij aan het thema 'verbinding'. Daarmee doelde hij op verbinding tussen de verhalen en hun omgeving, maar ook verbinding tussen mensen onderling. "Er is uiteindelijk meer dat ons verbindt dan ons scheidt."

De expositie werd samengesteld door Arnold van Bruggen, Anoek Steketee en Rianne Malschaert (nationaal park) in samenwerking met de zestien Texelaars, Gelein Jansen van de Historische Vereniging en Jan Nieuwenhuis van het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum.

Afbeelding
Dwergvinvis gezien bij paal 17 Algemeen 10 uur geleden 6
Afbeelding
Nieuwe Texel Darts Trophy op De Krim Algemeen 13 uur geleden 5
Afbeelding
Nét niet voor Betsema in Boom Algemeen 15 uur geleden 3
Afbeelding
De Lezersfoto - Ochtendfile Algemeen 22 uur geleden 18
Afbeelding
Koreaanse detective in Cinema Texel Algemeen 2 dec, 16:00
Afbeelding
Zienswijzen als reddingsboei tegen maatregelen in Paraplubestemmingsplan verblijfsrecreatie Algemeen 2 dec, 14:00 4
Afbeelding
Boomsingel onderhoud langs Waalenburgerdijkje Algemeen 2 dec, 08:00 2
Afbeelding
Texel deze Week 1 december 2022 Algemeen 1 dec, 18:39