De Emmalaan ter hoogte van de OSG.
De Emmalaan ter hoogte van de OSG. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Reconstructie Emmalaan start in augustus

Algemeen

De reconstructie van de Emmalaan in Den Burg gaat maandag 17 augustus - direct na de bouwvak - alsnog van start.

Dat heeft de gemeente laten weten. De werkzaamheden duren volgens planning tot maart 2021 en hebben in drie fasen plaats. De aannemer begint in augustus met het aanpassen van het weggedeelte voor de OSG langs. Daarna wordt de nieuwe rotonde op de kruising van de Emmalaan, de Elemert en de Beatrixlaan aangelegd, gevolgd door het stuk Emmalaan tot aan de Pontweg.

Er wordt volgens de gemeente een omleidings- en communicatieplan uitgewerkt om te waarborgen dat alle belanghebbenden op de hoogte zijn en dat alle verkeersstromen veilig en zo goed mogelijk doorgang kunnen vinden.   

De reconstructie van de Emmalaan stond aanvankelijk al eerder op de agenda, maar werd uitgesteld omdat de raad het niet eens was met het handelen van het college en graag nog een aantal zaken over de weg wilde bespreken.

Dat heeft geleid tot een aantal aanpassingen, alleen zijn tussendoor volgens het college door de vertraging en de inflatie wel de kosten verhoogd en had de aannemer ook recht op een herziening van de aanneemsom.

Dat betekende een extra bedrag van €68.000,- en dat wordt volgens het college gecompenseerd door bezuinigingen in de reconstructie. De rijbaan van de Emmalaan tussen het begin van de bebouwde kom en de nieuwe rotonde met de Beatrixlaan wordt in asfalt uitgevoerd in plaats van in betonstraatstenen. Dat heeft geen gevolgen voor de verkeersveiligheid en sluit volgens het college ook beter aan op de rest van de weg.

Als gevolg van de extra besprekingen wordt het stuk Emmalaan tussen de Haffelderweg en de Slingerweg heringericht. De technische voorbereiding van dit gedeelte is volgens de gemeente momenteel gaande, maar nog geen onderdeel van de nu geplande werkzaamheden. 

"De insteek is dat dit aansluitend aan de andere werkzaamheden aan de Emmalaan wordt uitgevoerd. Dit geeft de mogelijkheid om dit weggedeelte apart aan te besteden zodat marktwerking kan plaatsvinden en mogelijk subsidie bij de provincie kan worden aangevraagd."

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 3 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 6 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 8 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 10 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00