Ter illustratie: voorbeeld van een Rapid Responder.
Ter illustratie: voorbeeld van een Rapid Responder. Foto: Internet

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

'Texel moet alsnog derde ambulance krijgen'

Algemeen

Texel moet alsnog een derde ambulance krijgen zodra er weer voldoende ambulancepersoneel beschikbaar is.

Dat heeft de gemeente laten weten in een reactie op het nieuws dat Texel vooralsnog geen derde ambulance, maar een zogeheten Rapid Responder krijgt. Dat is een voertuig met diverse voorzieningen voor medische hulpverlening, er zit alleen geen brancard in. Het CDA stelde vervolgens vragen over de kwestie.

De veiligheidsregio Noord-Holland Noord besloot eind vorig jaar dat Texel tijdelijk een derde ambulance zou krijgen, maar dat blijkt op het moment in de praktijk niet mogelijk. Als gevolg van de coronacrisis werd de opleiding voor nieuw ambulancepersoneel stopgezet, waardoor er niet zoveel ambulancepersoneel beschikbaar als waar de veiligheidsregio op gerekend had.

Als alternatief wordt vanaf 1 juli de Rapid Responder op Texel ingezet - ter aanvulling van de twee reguliere ambulances  - voor hulpverlening op het eiland. Het voertuig komt dan in de ochtend naar het eiland en gaat er aan het eind van de middag weer vanaf. De Rapid Responder wordt bestuurd door een ambulanceverpleegkundige. Bij een ambulance zijn altijd een ambulanceverpleegkundige en een ambulancechauffeur aan boord.

Volgens de gemeente is de huidige situatie een kwestie van 'nood breekt wet', maar laat het onverlet dat de komst van een derde ambulance op Texel nodig blijft.

De derde ambulance is gebaseerd op cijfers van het RIVM die de afgelopen jaren een toename in het aantal ritten lieten zien. Daarnaast zit Texel met de specifieke situatie dat ambulances altijd met de boot over moeten om iemand naar het ziekenhuis te brengen en dan is er niet altijd á la minute vervangend ambulancevervoer op het eiland aanwezig.

Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen 6 uur geleden
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 9 uur geleden 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen gisteren 6
Afbeelding
Binnenlocatie in nieuwe 'Terug in de tijd' Algemeen 27 apr, 12:30 6
De versierde optocht door Oosterend, voorafgegaan door de drumband.
Regen deert Koningsdagvierders niet Algemeen 27 apr, 11:15 6
Afbeelding
Texel 7 zaalvoetbalkampioen Sport 27 apr, 10:30 10