Pieter Dros met de plastic schermen in de Jan Plezier.
Pieter Dros met de plastic schermen in de Jan Plezier. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Je bent tijdens rit continu in de buitenlucht"

Algemeen

Frisse lucht in overvloed, overal pvc-gordijn aan boord om mensen van elkaar gescheiden te houden en de banken zijn met de ruggen naar elkaar toe gezet om de kans op onderling contact zo klein mogelijk te maken.

De Jan Plezier van Pieter en Inke Dros is er klaar voor om coronaproof weer rondritten te gaan verzorgen. Er is echter één probleem; rondritten met plastic schermen in de wagen worden tot nu toe niet toegestaan tot frustratie van Pieter en Inke. Ze zijn met de Jan Plezier een dusdanige uitzondering dat ze eigenlijk nergens onder vallen en daardoor ook nog niet te weten zijn gekomen waar ze aan toe zijn.

Pieter: "We worden niet gezien als horeca, maar we worden bijvoorbeeld ook niet gezien als touringcar, terwijl een Jan Plezier wel een voorloper van de touringcar is. In dat geval zou ik nog dertig mensen met mondkapjes op de kar kunnen meenemen." Overal 1,5 meter afstand inbouwen op de wagen zou technisch kunnen, maar dan kunnen er gemiddeld slechts zes tot acht mensen mee op de wagen en dat is niet rendabel om te rijden. Naast de aanpassingen met plastic schermen en de andere opstelling van de banken is ook het in- en uitstappen aangepast. "We hebben het zo geregeld dat degenen die straks het eerst instappen het laatst uitstappen. Dan kom je ook niet met elkaar in contact."


René Pop

Pieter en Inke raadpleegden de afgelopen tijd meerdere instanties, maar dat leidde nog niet tot oplossingen. Bestuurlijk is er inmiddels wel aandacht voor de situatie ontstaan. Raadslid Cees Hooyschuur (Texels Belang) vroeg dinsdagavond in de raadscommissie aandacht voor rondritten met paarden op het eiland en vond gehoor bij burgemeester Michiel Uitdehaag. Hij gaf aan dat sommige situaties bijna niet meer uit te leggen zijn en dat hij zijn best doet om die bij andere bestuurders onder de aandacht te brengen. Pieter en Inke hopen dat ze vanaf 15 juni of vanaf 1 juli alsnog weer op pad mogen. "Het is wel bijzonder dat vliegtuigen weer vol met mensen mogen zitten, terwijl ze daar de lucht moeten verversen. Bij de Jan Plezier ben je in de buitenlucht en heb je de automatisch de meest frisse lucht die er is."

We krijgen gelukkig van alle kanten steun en de bank is ook zeer coulant, maar dit gaan we niet nog eens maanden vol blijven houden. 

Bijkomend is dat de trekpaarden van Pieter en Inke gewoon te eten moeten blijven hebben, ook al zijn er al een paar maanden weinig inkomsten geweest. Pieter en Inke hebben twintig trekpaarden die per jaar gemiddeld 420 balen aan kuilgras eten. Met behulp van de 4000,- die ze via de zogeheten TOZO-regeling kregen, kon een deel van het voedsel betaald worden, maar niet alles. "We krijgen gelukkig van alle kanten steun en de bank is ook zeer coulant, maar dit gaan we niet nog eens maanden vol blijven houden." De ruitertochten konden wel door blijven gaan.

Met de toename van het toerisme op het eiland neemt ook de vraag naar tochten met de Jan Plezier door de natuur toe. "We krijgen regelmatig verzoeken van families, maar tot nu toe moeten we nee verkopen." De afgelopen maanden kunnen niet meer goedgemaakt maken, maar de hoop bij Pieter en Inke is wel dat ze de komende tijd weer gewoon rondritten kunnen verzorgen. Pieter: "Hopelijk gaan mensen de komende tijd ook zoveel mogelijk in Nederland met vakantie en niet met een vliegtuig naar het buitenland. Als je het geld hier besteedt, hebben we er allemaal wat aan." Ze hopen binnenkort ook te weten waar ze aan toe zijn. "De onduidelijkheid in wat er wel of niet mag, dat is het vervelendste."

Steenlopers.
De Lezersfoto - Steenlopers Algemeen 6 minuten geleden
Burgemeester Mark Pol en raadslid Nick Ran legden zaterdagavond een krans op de Algemene Begraafplaats in Den Burg ter gelegenheid van Dodenherdenking.
Eerbiedwaardige Dodenherdenking Texel Algemeen 11 uur geleden
Pepijn Dros en Gelein Jansen in gesprek met elkaar.
Podcast Terugkijken: Tussen twee vuren Algemeen 20 uur geleden
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #46 Yvon Jaspers Algemeen 21 uur geleden
Cor Zijm bovenop zijn eigen meierblis.
De Lezersfoto - Vreugdevuren op Texel Algemeen gisteren 4
Afbeelding
Het uitwerken van je bouwplan Advertorials 3 mei, 18:30
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Medewerker Gemeentewinkel 3 mei, 16:35
Lassie beleeft een nieuw avontuur met haar baasje Flo op de boerderij.
Jeugdsentiment: Lassie is terug in bioscoop Algemeen 3 mei, 14:00 1