De meierblis van polder Het Noorden mag niet meer bij Utopia worden gehouden. Dit bord suggereert dat het een grap is, of niet? (Foto Janny Rozendaal)
De meierblis van polder Het Noorden mag niet meer bij Utopia worden gehouden. Dit bord suggereert dat het een grap is, of niet? (Foto Janny Rozendaal)

wat ik zeggen wou

Algemeen

Meierblis

 

Zo, daar gaan we dan weer.

 

In de laatst verschenen Texelse Courant valt te lezen dat de meierblis van Den Burg dreigt te verdwijnen wegens klachten uit de buurt (lees: de gemeenteambtenaren op het Raadhuis en Stayokay) over stankoverlast en zwerfvuil. De geschiedenis is zich weer aan het herhalen. Zo heb ik laatst de discussie over het verdwijnen van de kermis met totale verwondering tot me genomen. Ik was eigenlijk niet van plan me er druk over te maken, want meestal is het gewoon zonde van je tijd. Maar om er toch maar even op terug te komen: de vraag of de kermis wel of niet voor de toerist is, is gewoon volkomen flauwekul. De kermis is van oorsprong een kerkelijk feest. Jaarlijks werd er met de verjaardag van de kerk een kerkmis gehouden met aanvullend de kermis. Honderden jaren werd deze kermis alleen maar om die reden nabij de grote kerk van den Burg gehouden. De enige reden dat de kermis werd verplaatst - onder luid protest van Den Burg - was omdat de ambtenaren tijdens de kermis niet meer geconcentreerd hun werk konden doen. Na enige jaren alle ambtenaren tijdens de kermis 's middags vrijaf te hebben gegeven, moest de kermis het uiteindelijk toch verliezen. Eerst nog naar de plek waar nu het gemeentehuis staat, om vervolgens naar De Koog verhuizen.

 

En nu dreigt weer hetzelfde met de meierblis te gebeuren. De meierblis(sen) die al waarschijnlijk vanaf het Germaanse rijk rondom Den Burg, op diverse plekken, in de brand werden gestoken. Voor zover mijn eigen herinneringen gaan, ruim vijftig jaar geleden op meer dan vijf plaatsen rond Den Burg. En nu staan daar twee nieuwe gebouwen en ontvangt de wethouder opeens diverse klachten uit de omgeving. Ik zou de wethouder willen adviseren net zoals met bijna alle bezwaren tegen bijvoorbeeld de verhoging van de WOZ, de bezwaren rond dat gedoe met de Hollebol, Isola Bella, enzovoorts gewoon de klachten niet ontvankelijk te verklaren.

Tenslotte waren die blissen er al honderden jaren voordat de betreffende gebouwen op die plek werden gerealiseerd. Laten we dit Texelse gebruik gewoon in ere houden.

 

Henk van Wijk,

Den Burg.

 

 

 

 

 

 

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 9 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 12 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 13 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 14 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 15 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 15 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 15 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 15 uur geleden 5