Drie van de vijf brokken amber. (Foto Sytske Dijksen/Ecomare)
Drie van de vijf brokken amber. (Foto Sytske Dijksen/Ecomare)

Amber uit potvis 'te kostbaar om tentoon te stellen'

Algemeen

Ecomare gaat de amber uit de potvis waarschijnlijk verkopen. Volgens het centrum voor wadden en Noordzee is het 'drijvende goud' te kostbaar om tentoon te stellen.

De 83 kilo amber (officieel ambergris) kan veel geld opleveren. Een miljoen zelfs, zo werd dinsdagavond gezegd in het TV-programma De Wereld Draait Door dat uitgebreid aandacht besteedde aan de vondst. Ecomare spreekt zelf in een persbericht over enkele tonnen op basis van bevindingen van experts uit Frankrijk die de amber onderzochten.

Volgens Ecomare leerde overleg met het ministerie van Economische Zaken dat de opbrengst ten goede kan komen aan Ecomare voor educatie en voorlichting over de wadden en de Noordzee. Een klein stukje van de amber blijft op Texel en wordt tentoon gesteld bij het skelet van de potvis die zaterdag 15 december dood aanspoelde op de Razende Bol.

In totaal werden vijf brokken amber gevonden in de endeldarm van de potvis. Volgens de website www.walvisstrandingen.nl had de aangespoelde potvis ook nog voedselresten in de maag. 'Potvissen die in de zuidelijke Noordzee stranden hebben vaak een lege maag, omdat zij al dagen niet meer hebben kunnen eten. De dieren jagen op grote diepte op reuzeninktvissen, en die komen in de ondiepe zuidelijke Noordzee niet voor. De potvis was behoorlijk vers, maar omdat het team pathologen van de Universiteit Utrecht helaas niet aanwezig was bij de sectie, blijft daarom bij dit dier de doodsoorzaak onduidelijk.'

In het belang van de wetenschap is de amber ook onderzocht onder een CT-scan en een röntgenapparaat van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 25 minuten geleden
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 40 minuten geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 53 minuten geleden 4
Afbeelding
Hennie Huisman Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 1
Afbeelding
Lintje voor Anneke Dekker Algemeen 1 uur geleden 3
Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 2 uur geleden 20
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 2 uur geleden 56
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 18 uur geleden