De twee cruiseschepen van 125 en 110 meter lengte aan de kade in Oudeschild.
De twee cruiseschepen van 125 en 110 meter lengte aan de kade in Oudeschild. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Werkloze cruiseschepen lange tijd afgemeerd in Oudeschild

Algemeen

In Oudeschild liggen sinds kort naast elkaar de cruiseschepen River Harmony en River Aria afgemeerd. Ze blijven voorlopig liggen tot 31 maart 2021. En er zijn nog meer schepen onderweg.

Als gevolg van de coronamaatregelen kan op dit moment wereldwijd geen cruisevaart worden uitgevoerd. Daardoor zitten veel cruiseschepen zonder werk, die allemaal ergens voor onbepaalde tijd een ligplaats zoeken.

De bruine vloot, charterschepen die ook met passagiers varen, hebben met dezelfde maatregelen te maken en mogen dus ook niet met passagiers varen. Daardoor verwacht de gemeente in de haven van Oudeschild dit jaar weinig of geen bruine vlootschepen te ontvangen. Daardoor loopt de gemeente veel inkomsten aan liggelden mis. Anderzijds wordt veel kaderuimte niet benut.

Om te voorkomen dat er door deze misgelopen inkomsten een groot gat in de begroting zal vallen heeft de gemeente ervoor gekozen om de kades aan te bieden voor het opleggen van cruiseschepen. Er zijn contracten gesloten voor drie binnenvaart cruiseschepen die voorlopig blijven liggen tot 31 maart 2021 en twee zee expeditie schepen die voorlopig blijven liggen tot 30 september 2020.

Nu liggen er twee binnenvaart cruiseschepen van 125 en 110 meter lengte. Hier komt eind volgende week nog een binnenvaartschip van 125 meter bij. Daarnaast zijn er twee zee expeditie schepen van 100 en 90 meter onderweg naar Texel waarvan de gemeente de eerste begin volgende week in Oudeschild verwacht. De River Harmony en River Aria zijn eigendom van Grand Circle Cruise Line.

Tot voor kort lagen op deze plek kotters. Het college: “De kade voor de CIV wordt permanent vrijgehouden voor de kotters, wij verwachten geen problemen ten aanzien van de ruimte aangezien de kottervloot in de afgelopen jaren helaas behoorlijk is afgenomen.”

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 13 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30