Sophie Brugemann
Sophie Brugemann Foto: NH Nieuws

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Kamervragen Van Dijk over jonge zzp'ers

Algemeen Coronavirus

"Ik had deze aandacht echt niet verwacht, ik ben vereerd. Ik voelde me als ondernemer niet serieus genomen. Ik mag wel volledig belasting betalen, maar kom niet in aanmerking voor de regelingen", vertelt weddingplanner Sophie Brugemann (20) uit Den Burg in reactie op de commotie rond haar Facebookbericht. De Texelse kreeg te horen dat zij haar verkregen vergoeding uit de TOZO-regeling grotendeels moet terugbetalen, omdat zij nog geen 21 is. Er zijn inmiddels Kamervragen gesteld door Gijs van Dijk (PvdA, woonachtig in Den Burg).

Sophie heeft een groot deel van de geplande bruiloften dit jaar zien vervallen als gevolg van de coronacrisis, maar ze heeft slechts recht op een uitkering van €259,78 per maand. Dat is een kwart van waar ze recht op zou hebben, als ze 21 jaar zou zijn geweest.

Van Dijk wil van Koolmees en Van Ark weten hoe het kan dat hardwerkende jonge zzp’ers onder de 21 jaar slechts recht hebben op een uitkering van €259,78 per maand. "Is het mogelijk om in Nederland rond te komen met een inkomen van €259,78 per maand?" Sophie woont op zichzelf, waardoor ze ook vaste kosten aan huur en levensonderhoud heeft.

"Ik ben heel blij dat Gijs van Dijk dit oppakt en dat hij echt luistert naar mijn probleem. Ik snap dat het wegvallen van bruiloften ook het risico van ondernemen is. Geen enkel probleem, maar ik wil wel serieus genomen worden. Ik heb mijn vaste lasten als huur, zorgverzekering, boodschappen et cetera. Ondertussen betaal ik volledig belasting, daarvoor ben ik ineens niet te jong", stelt Sophie.

Van Dijk pleit ervoor dat jonge zzp'ers bij de zogeheten TOZO-regeling niet uitgesloten worden, mede omdat ouders slechts tot 18 jaar kinderbijslag en een kindgebonden budget ontvangen.

Het Kamerlid vindt dat iedere zzp'er die zijn of haar inkomen is kwijtgeraakt en aan het urencriterium voldoet recht heeft op een maximale vergoeding tot €1050,- per maand. " Waarom is besloten om studerende zelfstandigen volledig uit te sluiten voor de TOZO? Waarom heeft de minister gekozen om voor zelfstandigen met veel vermogen of een partner met een hoog inkomen, wel volledige bijstand toe te kennen en voor studenten en jongeren onder 21 jaar niet?"

Van Dijk wil weten of de minister en de staatssecretaris bereid zijn om zzp’ers die studeren en of onder 21 jaar oud zijn met terugwerkende kracht alsnog in aanmerking te laten komen voor een uitkering tot €1050,- per maand. 

Sophie - die bezig is aan haar vierde jaar als ondernemer - is een beetje overrompeld met alle aandacht en hoopt dat haar noodkreet dingen in gang zet. "Niet alleen voor mij, maar ook voor andere jonge ondernemers. De steun op heeft me echt goed gedaan."

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 15 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 21 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1