Proefopstelling van een uitgebreid terras bij Kets in De Koog.
Proefopstelling van een uitgebreid terras bij Kets in De Koog. Foto: Arnold Kaercher

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Tijdelijke uitbreiding voor terrassen

Algemeen Coronavirus

Horecaondernemers op Texel krijgen de mogelijkheid tijdelijk hun terras uit te breiden, zodat ze het verlies aan inkomsten als gevolg van de coronacrisis kunnen beperken. 

De gemeente is drie mogelijkheden aan het onderzoeken: uitbreiding van een bestaand terras, een nieuw terras of een ‘eilandterras’ op een plein. Voor de laatste optie zijn de Groeneplaats en de Wezentuin in Den Burg, het waterplein in De Cocksdorp en het dorpsplein in De Koog op het oog.

Ondernemers die gebruik willen maken van de uitbreidingsmogelijkheden kunnen tot en met 24 mei een verzoek bij de gemeente indienen. Op de site van de gemeente staan de voorwaarden om te kunnen uitbreiden.

Dan gaat het onder meer om het vrijhouden van ruimte voor voetgangers (met inbegrip van de 1,5 meter) en het vrijhouden van tenminste 3,40 meter ruimte zodat de hulpdiensten erlangs kunnen. Parkeerplaatsen voor gehandicapten, brandkranen en (ondergrondse) afvalcontainers moeten altijd bereikbaar blijven en nooduitgangen moeten vrij blijven.

De tijdelijke regeling geldt van 1 juni (als de terrassen weer open mogen) tot 1 november. De gemeente zegt ernaar te streven uiterlijk 29 mei op alle tijdig ingediende verzoeken te hebben gereageerd.

Volgens de gemeente gelden in alle gevallen de landelijke richtlijnen voor het tegengaan van de verspreiding van het virus, evenals de wettelijke regels voor veiligheid en bereikbaarheid. "Omdat we dit snel willen kunnen regelen, zal het soms nodig zijn om in de praktijk gekozen oplossingen bij te sturen." De gemeente zegt daarbij te rekenen op de medewerking van ondernemers.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 1 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 4 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 5 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 6 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 7 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 7 uur geleden 15
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 7 uur geleden 15
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 7 uur geleden 5