Het is belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen, gelukkig hebben we op Texel veel ruimte om goed in beweging te blijven
Het is belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen, gelukkig hebben we op Texel veel ruimte om goed in beweging te blijven Foto: Therapie Wolf

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Herstellen na coronaklachten

Algemeen Gezond & Fit

Het coronavirus kan leiden tot verschillende klachten in verschillende vormen. Maar hoe ga je daarmee om? Wie helpt je en waar klop je aan voor advies? Je kunt hiervoor terecht bij Therapie Wolf, Praktijk voor Fysiotherapie en Beweging en Fysio Team.

Door de grote verscheidenheid aan klachten kan het belangrijk zijn dat verschillende beroepsgroepen - zoals diëtetiek, ergotherapie, fysiotherapie, logopedie en psychologie - intensief met elkaar samenwerken Het is goed te weten dat men hiervoor op Texel terecht kan.

De afgelopen periode hebben de fysiotherapeuten van FysioTeam, Praktijk voor Fysiotherapie en Beweging en Therapie Wolf zich geschoold in de revalidatie na een besmetting met het coronavirus. “Het gaat niet alleen om mensen die met een zware besmetting op de ic hebben gelegen. Ook mensen die geen officieel vastgestelde corona hebben, kunnen hier terecht wanneer ze klachten hebben of denken dat ze corona gerelateerde klachten hebben. In eerste instantie kunnen we telefonisch de situatie in kaart brengen en kijken wat we voor iemand kunnen betekenen, legt fysiotherapeut David Schild uit.

De fysiotherapeut is de aangewezen persoon om patiënten te begeleiden bij fysieke problemen als een verminderd uithoudingsvermogen, verminderde ademspierkracht, schade aan longen en hart, spierzwakte en gewrichtsklachten en problemen met de mobiliteit. Hierdoor kunnen dagelijkse handelingen moeilijker zijn geworden zoals lopen, fietsen, traplopen maar voor sommigen al reiken, tillen of rechtop zitten of zelfs een lepel naar de mond brengen. Ook kunnen er problemen in het denken of bij het aansturen van de bewegingen optreden na een IC opname.

Zeker wanneer men zware klachten heeft gehad, kan het herstel aardig wat tijd kosten. "Wat je vaak ziet is dat er verlies in spiermassa is. Het lichaam kiest in eerste instantie voor overleven en wanneer het lichaam het virus moet bestrijden, haalt het lichaam die energie weg van de spiermassa. Na het virus zal het dus echt wel tijd vergen om dit weer op peil te brengen", vertelt David. Diëtist Tamara Zijm vult aan: “Voldoende inname van eiwitten is belangrijk in deze fase. Zonder de juiste voeding is opbouw van spiermassa niet mogelijk.”

Het is volgens de behandelaars van belang dat mensen begrijpen dat er niet altijd zwaar gerevalideerd hoeft te worden. Fysiotherapeut Corrien Duin zegt hierover: "Als iemand klachten heeft gehad en er een opname heeft plaatsgevonden, kost het weer thuis zijn al genoeg energie. Het huishouden, het koken - want gezonde voeding is misschien wel nog belangrijker - het boodschappen doen. Jongere herstellende mensen willen juist zo snel mogelijk weer op hun oude niveau komen. Dat is een groep die je wellicht moet afremmen." Wij kijken mee hoe we dat traject het best kunnen begeleiden op een verantwoorde manier.

Hoewel het aantal vastgestelde besmettingen op Texel laag is, is het werkelijke aantal vermoedelijk hoger. Niet iedereen wordt getest en dit geldt ook voor de gezinsleden van (officiële) coronapatiënten. “Maar het kan wel zijn dat iemand klachten heeft en dan is het verstandig om aan de bel te trekken. Als je in een maand bijvoorbeeld ineens een kilo of vier afvalt, is dat natuurlijk niet goed", legt Tamara uit. Bij twijfel gewoon contact opnemen met ons of met de huisarts.

Na besmetting met het coronavirus kan er sprake zijn van (forse) vermoeidheidsklachten, maar ook cognitieve klachten kunnen aan de orde zijn, zoals geheugenproblemen en prikkelverwerking. De ergotherapeut kan begeleiding bieden in het omgaan met deze klachten en ervoor zorgen dat er een goede balans komt in de energieverdeling over de dag. De ergotherapeut kan ook helpen bij het inzetten van (tijdelijke) hulpmiddelen. Daarbij wordt er gekeken naar de ondersteuning die geboden kan worden aan de naasten van iemand die besmet is geweest .

"Zoals gezegd, er zijn heel veel facetten. Men ziet - zeker na ic-opnames - ook regelmatig slikstoornissen en communicatieproblemen ontstaan. Daar ligt weer een taak voor de logopedie. Vergeet ook niet de mentale kant. Door de hele coronacrisis kunnen ook weer psychische klachten ontstaan die op hun beurt weer voor lichamelijke klachten kunnen zorgen. Zoals fysiotherapeut Ingeborg Wijbrands heeft ervaren bij een patiënt die veertien dagen met corona in het ziekenhuis heeft gelegen. Bij deze patiënt heeft de hele episode veel invloed op haar psychisch welbevinden. Het is haar overkomen, zonder dat zij er invloed op had en dat was beangstigend. Hierdoor is ze heel emotioneel en is het fijn dat zij door een bekende fysiotherapeut geholpen kan worden. Alles hangt uiteindelijk samen, Het is belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen, gelukkig hebben we op Texel veel ruimte om goed in beweging te blijven besluit Corrien.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 1 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 4 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 5 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 6 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 7 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 7 uur geleden 15
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 7 uur geleden 16
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 7 uur geleden 5