Zonnepark zoals voorgeschoteld aan de Pelikaanweg.
Zonnepark zoals voorgeschoteld aan de Pelikaanweg. Foto: Texelenergie

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

CDA en GroenLinks: "Kaders voor opwekking zonne-energie"

Politiek

Het CDA en GroenLinks roepen het college in een motie op om de gemeenteraad een 'constructieve zonneladder' te presenteren "met aandacht voor: landschap als leidende kernwaarde, slimme functiecombinaties, coöperatieve opzet en maatschappelijke meerwaarde en deze uiterlijk in september aan de raad aan te bieden, zodat hij nog kan worden meegezonden met de concept-RES (Regionale Energie Strategie red.)."

De motie wordt als volgt ingeluid: "De aanleg van zonnepanelen is één van de bijdragen aan de energietransitie. Echter: het onoverdacht aanleggen van zonneparken, hoe sympathiek ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid, kan conflicteren met andere belangwekkende zaken zoals zuinig ruimtegebruik en respectering van natuurwaarden, temeer daar zonneparken zo'n dertig jaar meegaan."

Omdat bij het toestaan van zonneparken dus telkens een afweging moet plaatsvinden tussen vaak strijdige overwegingen van ruimtegebruik, landschap en natuurwaarden, kan een zogenaamde ‘zonneladder’ volgens de partijen hulp bieden. Zo’n ladder biedt een kader met afwegingsfactoren voor een zo optimale mogelijke keuze van een locatie voor zonneparken. "Een zonneladder kenmerkt zich door verschillende treden. Een voorbeeld is de ladder (lees: voorkeursvolgorde) van de gemeente Woensdrecht, zoals opgenomen in hun uitnodigingskader zonne-energie: Trede 1: Op daken (in stedelijk gebied en het buitengebied) zijn er geen beperkingen, met uitzonderingen op daken van monumenten (daar is toetsing aan de monumentale waarde noodzakelijk). Trede 2: Grondgebonden zonne-opstellingen binnen het bebouwd gebied, binnen bedrijfsterreinen en op overige ongebruikte terreinen binnen bebouwd gebied Trede 3: Binnen bouwvlakken in het buitengebied zijn kleinschalige opstellingen voor eigen gebruik mogelijk. Trede 4: In het buitengebied buiten bouwvlakken, op agrarische gronden, binnen de voorwaarden van het Uitnodigingskader."

De motie wordt in de digitale commissievergadering van vanavond besproken.

Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 50 seconden geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 22 minuten geleden 1
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 1 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 1
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 1 uur geleden 5
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 1 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 1 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 3 uur geleden 58