Camping Woutershok in 2019 vanuit de lucht.
Camping Woutershok in 2019 vanuit de lucht. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Duidelijkheid over tentplaatsen campings

Algemeen

Er was in de afgelopen weken nogal wat onduidelijkheid over de openstelling van campings en dan met name voor die campings die beschikken over privé-sanitair. Navraag bij de Veiligheidsregio en de gemeente leert dat voor tenten tot zeker 20 mei geen ruimte is. 

Er werd door een aantal mensen gesteld dat campings hun plaatsen beschikbaar mochten stellen aan kampeerders en caravans zonder sanitair mits deze op de camping de beschikking hadden tot privésanitair, zoals bijvoorbeeld campings als de Koornaar en de Bremakker. Volgens de veiligheidsregio is dit niet het geval.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio wijst op de informatie op hun website en vult aan: "Bij terreinen waar zowel sprake is van centrale toilet- en douchegebouwen als accommodaties met eigen douche en wc, worden de centrale sanitaire voorzieningen gesloten. Het terrein blijft dan alleen open voor gasten die beschikken over vaste sanitaire voorzieningen - in - het eigen chalet, vakantiehuisje of de stacaravan. De nadruk ligt hier op het woord 'in', bij tenten is het zo dat de sanitaire voorzieningen niet in het verblijf gelegen zijn. Dit is dus niet toegestaan."

Gemeente

De gemeente geeft toe dat er nog wat onduidelijkheid was en komt ook met een toelichting. Een woordvoerder laat weten: 

De regels zijn:1.    Aanwezigheid op kampeerterreinen is verboden 2. Gemeenschappelijke was- toilet en douchevoorzieningen op campings en vakantieparken, en bij parken, natuurgebieden en stranden zijn gesloten. 

"Hoewel dit aanvankelijk duidelijk leek, bleek dit weekend dat er toch een onduidelijkheid is ontstaan, omdat er op kampeerterreinen ook kampeermiddelen met een privé-sanitair zijn. Het onderscheid dat in de noodverordening gemaakt wordt, is of er sprake is van een kampeerterrein of een vakantiepark. Indien er gezamenlijke sanitaire voorzieningen aanwezig zijn, is er sprake van een kampeerterrein zoals omschreven in de noodverordening, ongeacht of deze gebruikt worden of niet. En kampeerterreinen mogen niet geopend zijn. Omdat duidelijkheid noodzakelijk is, komt er een verduidelijking van de regels in de noodverordening. De verwachting is dat privé-sanitair op kampeerterreinen niet een reden is om kampeermiddelen op die kampeerterreinen toe te staan. Stacaravans met eigen sanitair mogen wel worden gebruikt."

Ook op andere terreinen komen volgens de gemeente vragen of iets wel of niet mogelijk is. Bijvoorbeeld of hotelgasten wel op het eigen terras mogen zitten. Daarvoor geldt dat dat verboden is; ook al zijn het eigen hotelgasten. Als er meer dan twee personen in een (openbare) ruimte zijn die niet tot het eigen huishouden horen, is er sprake van samenscholing hetgeen verboden is. Dit geldt ook voor meerdere huishoudens die in één vakantiehuis / familiehuis / groepsverblijf willen verblijven. Ook voor die gezinnen binnen één familie maar niet behorende tot één huishouden horen, is het verboden. 

Communicatie

Op de vraag hoe campinghouders deze specifieke regels hadden moeten weten, verwijst de Veilheidsregio naar hun website. Toch mist daar informatie die nu hierboven wel is toegevoegd. Ook verschilt de informatie per instantie (gemeente, VVV Texel en de Veiligheidsregio) nog wel eens, waardoor het voor de ondernemer niet duidelijker wordt. 

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 11 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 14 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 16 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 16 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 17 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 17 uur geleden 24
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 18 uur geleden 19
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 18 uur geleden 5