Rechter geeft voormalig hoofd Gemeentewerken nul op rekest

Algemeen

Het voormalig hoofd Gemeentewerken heeft van de bestuursrechter in Alkmaar nul op het rekest gekregen in zijn strijd tegen de schorsing en het strafontslag dat de gemeente hem oplegde. Volgens de rechter heeft de gemeente volgens de regels gehandeld. Het beroep dat het voormalig hoofd tegen het besluit instelde is ongegrond verklaard.

De zaak gaat inmiddels terug tot december 2010. Toen constateerden B en W dat het hoofd Gemeentewerken als gevolg van een reeks voorvallen en aanvaringen niet langer was te handhaven. Hangende de gesprekken over ontbinding van zijn arbeidscontract werd hij begin januari 2011 geschorst.

Die schorsing werd kort daarop gevolgd door strafontslag. Directe aanleiding was de vondst van een 'informele kas' bij Gemeentewerken. De inhoud, tien mille, was ten onrechte niet aan de algemene middelen van de gemeente toegevoegd. Ernstig plichtsverzuim, zo concludeerde de gemeente. Later kwamen er meer aantijgingen bij. Zo zou Van Ree de gemeentelijke dienst zaken voor derden hebben laten opknappen zonder kosten in rekening te brengen en externe partijen hebben ingehuurd zonder toestemming te vragen.

Voor het hoofd, die van de kas wist maar ontkende die actief te hebben beheerd, betekende dit per direct beëindiging van zijn arbeidscontract, zonder minnelijke schikking en zonder WW-uitkering. Met name als gevolg daarvan kwam hij in de financiële problemen.

Het voormalig hoofd heeft alle aantijgingen steeds ontkend, maar hij kreeg van de bestuursrechter op geen enkel punt gelijk. Volgens de rechter staat onomstotelijk vast dat hij wist van een informele kas. Dat hij die in stand heeft gelaten en geen actie heeft ondernomen om daaraan een einde te maken, is volgens de rechter al voldoende reden voor strafontslag. De overige zaken zijn daardoor volstrekt onbelangrijk geworden. De rechter bevestigde daarmee de conclusie die de gemeente had getrokken.

Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 2 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 4 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 4 uur geleden 6
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 5 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 5 uur geleden 8
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 5 uur geleden 12
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 5 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 6 uur geleden 15