Afbeelding

College akkoord met zorghotel Hoge Berg

Algemeen

B en w menen dat het 30 slaapplaatsen tellende centrum past binnen het beleid om het zorgtoerisme op Texel te stimuleren en werken in principe mee aan het geven van een maatschappelijke bestemming van het perceel.

Daarbij moet worden geborgd dat het echte zorgbedden worden die later niet kunnen worden omgezet in gewone toeristische slaapplaatsen.

Het terrein dat ooit hoorde tot de voormalige zuivelfabriek, nu de Texelse bierbrouwerij, heeft thans een bedrijfsbestemming met een oud gebouw waarin nu nog het Yogacentrum De Hogeberg is gevestigd. De voorgenomen nieuwbouw met twee verdiepingen komt op een iets andere plaats waardoor afgeschutte parkeerruimte ontstaat aan de kant van de brouwerij. Het complex omvat onder meer spreekkamers, massageruimtes, yogaruimte, stilteruimte, kantoor, keuken en 15 gastenkamers met eigen douche en toilet. Bij de keuken komt een terras en het aangrenzende terrein biedt plaats aan een moestuin, ontmoetingsplekken en zitjes.

Buitenplaats De Hoge Berg zoals het centrum heet, zal zich voornamelijk richten op stress gerelateerde (welvaart)ziekten, zowel preventief als behandelend. Het gaat vooral om aanpassen van leefstijl en voeding. Typerend voor het centrum is dat dit wordt ondersteund met behandelingen volgens de Ayurveda, een oude uit India afkomstige gezondheidsleer die volgens de initiatiefnemers door de Wereld Gezondheid Organisatie als volwaardig geneeskundig systeem wordt gezien. De in eerste instantie als yogadocente opgeleide Mariëlle Glorie mag zich daarnaast sinds 2009 ayurvedisch therapeut noemen die haar kennis onder andere in India opdeed. Het programma van de buitenplaats vermeldt een breed scala van activiteiten: consulten, massages, warmtebehandelingen, yoga, meditatie, kookworkshops, retraites, reinigingsweken en –weekends, cursussen, individuele en groepstrainingen en zelfs zwangerschapsbegeleiding.

Het onder deskundige leiding aanleren van een betere levensstijl lukt volgens Dros en Glorie het beste in een gastvrije omgeving waar ook wordt gegeten en overnacht. Als voorbeeld noemen ze het individuele dieet dat vaak onderdeel is van de therapie en dat bij verblijf elders op het eiland al gauw op praktische problemen stuit.

Omwonenden staan echter argwanend en zelfs afwijzend tegenover de plannen. Ze vrezen overlast en drukte door de permanente aanwezigheid – deels in de buitenlucht - van de deelnemers en medewerkers en zijn ook niet blij met het autoverkeer dat het centrum aantrekt en gebruik moet maken van een smal weggetje vanaf de Schilderweg, vlak langs huizen van buurtbewoners. Te verwachten is dat zij zich zullen laten horen tijdens de procedure die voor de bestemmingswijziging nodig is.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 11 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3