Baukje Draaisma toen ze nog op Texel was.
Baukje Draaisma toen ze nog op Texel was. Foto:Archief Texelse Courant.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Noodkreet Texelaars vanuit Marokko

Algemeen Coronavirus

Baukje Draaisma en Jeroen Pott, die een aantal jaar op Texel woonden en werkten, zitten al vijf weken met hun drie kinderen en twee honden vast op een kleine camping bij de Marokkaanse plaats Zagora.

Baukje stuurde maandag via Facebook een noodkreet de wereld in, omdat de situatie een nachtmerrie begint te worden en omdat het moeilijk gaat om hulp vanuit Nederland te krijgen.

Het geld begint op te raken, de temperatuur is aan het stijgen, verkoeling is moeizaam te zoeken en ze mogen – met uitzondering voor boodschappen – de camping niet af. Het gezin verblijft er in een bus waarmee ze sinds vorig jaar aan het reizen zijn. Baukje was eerder groepsleerkracht op Vrije School Stella Maris in Den Burg en Jeroen werkte als boer op het Maartenhuis.

Baukje op Facebook: “Af en toe ga ik gewapend met mijn mondkapje, mijn paspoort en het plaatselijke formulier wat mij toestemming geeft de boodschapjes te doen die wij nodig hebben op pad, verder zitten wij opgesloten op de camping.”

Het gezin hoopt ondersteuning vanuit Nederland te krijgen om weg te kunnen komen uit Marokko. Daar zijn diverse Nederlanders gestrand sinds de lockdown er van kracht is geworden.

Het gezin was al in Marokko en op weg naar het zuiden toen de lockdown werd afgekondigd, ze konden daardoor niet meer op tijd terug zijn bij de boot om de oversteek terug naar Spanje te maken.

De noodkreet heeft op Facebook inmiddels veel steunbetuigingen en adviezen opgeleverd en is al ook meer dan honderd keer gedeeld.

Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 8
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 1 uur geleden 28
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 17 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58