Afbeelding
Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Gemeente voorziet miljoenenverlies

Algemeen Coronavirus

De gemeente houdt rekening met een inkomstenderving van grofweg €3 miljoen euro als de corona-crisis drie maanden duurt. Dat kan oplopen tot €7,5 miljoen als de crisis een half jaar gaat duren.

Dat blijkt uit een overzicht dat het college op verzoek van de fractievoorzitters van de politieke partijen heeft opgesteld. De bedragen zijn een kwart tot vijftig procent van de inkomsten van de gemeente per jaar.

Dan gaat het onder meer om inkomsten die mis worden gelopen op gebied van de toeristenbelasting, de forensenbelasting, het parkeervignet, bouwleges, het strand en markt- en havengelden.

Aan de uitgavekant is er eveneens een serie aan onzekerheden, zoals een mogelijk exploitatietekort bij de Bolder (geen was meer van logiesvertrekkers), een achterblijvende exploitatie van zwembad Molenkoog en de TXL sporthal, kwijtscheldingen, niet meer te innen vorderingen en leges die niet meer voor evenementen geïnd kunnen worden. 

Er wordt ook rekening gehouden met hogere bijstandsuitkeringen, aanvullingen op de subsidies voor de musea die momenteel geen bezoekers hebben en verzoeken van strandexploitanten om de pacht te compenseren of niet in rekening te brengen.

De gemeente heeft momenteel een algemene reserve waar €6,1 miljoen in zit. Dat is volgens het college een groot bedrag, maar het kan nodig zijn om de financiële klappen op te vangen.

Bijkomend wordt aan de raad voorgesteld om een bedrag van €839.000,- dat via de BTW-compensatie voor TESO vorig jaar door het rijk aan de gemeente is toegekend, voor de zekerheid nog even achter de hand te houden.

Voor de langere termijn is het de vraag hoe het gaat lopen met bijvoorbeeld de revitalisering van gemeentelijke wegen, het fietspadenplan van Staatsbosbeheer, onderhoud aan de haven, het opknappen van de atletiekbaan, het nieuwe cultuurcentrum en parkeerplaatsen bij de strandslagen.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 2 uur geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 8 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1