De pluktuin op de hoek Rommelpot/Lagewegje.
De pluktuin op de hoek Rommelpot/Lagewegje.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Vergunning pluktuin Den Hoorn ingetrokken

Algemeen

Het college heeft de omgevingsvergunning die was verleend voor de pluktuin op de hoek Rommelpot/Lagewegje bij Den Hoorn ingetrokken en alsnog geweigerd.

Het college deed dat, nadat vijf bezwaarschriften van bewoners van Klif, Stichting Kernwaarden Texel, 10 voor Texel en de dorpscommissie van Den Hoorn tegen de vergunning voor de pluktuin ontvankelijk en gegrond waren verklaard. Dat was op advies van de commissie Bezwaarschriften die zich in februari over de bezwaren had gebogen.

Volgens de commissie werden er terecht bezwaren tegen de pluktuin aangevoerd. Dan ging het onder meer om de verkoop van bloemen via een stalletje, terwijl er geen detailhandel zou worden toegestaan.

Volgens het college lijkt het er ook op dat de pluktuin de hoofdfunctie van het gebied aan de Rommelpy/Lagewegje is geworden, terwijl de hoofdfunctie van het gebied daar agrarisch is.

Reclame-uitingen zijn ter plekke niet toegestaan en het recreatieve gebruik mag volgens het college ook geen onevenredige afbreuk doen aan de woonsituatie en gebruiksmogelijkheden van omliggende gronden. “Hiermee is onvoldoende rekening is gehouden met de vergunningverlening.”

Daarnaast stond volgens het college ten onrechte in de vergunning dat er parkeerplaatsen bij de pluktuin aangelegd zouden moeten worden. Dat was echter ten onrechte, omdat de voorwaarde voor parkeerplaatsen geschrapt is uit het reparatieplan van het bestemmingsplan Buitengebied. “Parkeerplaatsen zijn dus niet vereist en ook niet gewenst op de betreffende locatie.”

De pluktuin ligt op de plek waar eerder al het mais(struun)doolhof was. Dat riep eveneens bezwaren op. Het kwam tot een aanvraag voor de nu ingetrokken omgevingsvergunning, nadat bekeken was in hoeverre de pluktuin te legaliseren zou zijn.

Volgens het college moet in de heroverweging van het geheel worden geconcludeerd dat de betreffende vergunningverlening “onvoldoende zorgvuldig” is geweest.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 5 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3