Afbeelding
Foto: Pixabay

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Eerste Coronageval op Texel

Algemeen

Hoewel de bevestiging van het RIVM nog op zich laat wachten lijkt het eerste corona geval op Texel te zijn vastgesteld. Kinderopvang Olmenhoeve brengt ouders via een brief - die van alle kanten de redactie binnenkomt - op de hoogte over de vader van een gezin waarbij het virus is vastgesteld. Ook de gemeente bevestigt het nieuws inmiddels.

Op de site van de gemeente staat:

Vandaag, 19 maart 2020 zijn door GGD Hollands Noorden de eerste besmettingen bevestigd op Texel.  Burgemeester Uitdehaag: “Helaas moet ik hierbij de vermoedens die al enige tijd op het eiland rondgingen bevestigen.  Ook op Texel zijn nu de eerste corona gevallen bevestigd. Ik wil onze inwoners vragen om juist nu elkaar bij te staan. We hebben elkaar hard nodig. De patiënten en de mensen die om hen heen staan, wil ik heel veel sterkte wensen de komende tijd.”

De eerste twee bevestigde patiënten zijn een inwoner en een huisarts van Texel. De eerste patiënt is twee dagen geleden naar het ziekenhuis in Alkmaar verwezen. Deze persoon is daar nog opgenomen. De tweede patiënt is een Texelse huisarts. Deze persoon kreeg begin deze week koorts en luchtwegklachten. Vanaf het moment dat er verschijnselen waren is de huisarts thuisgebleven en heeft daarna geen patiënten meer gezien. Het gaat overigens om  milde griepachtige klachten en er is geen sprake van ziekenhuisopname bij deze patiënt.

De huisartsen vermelden dat zij alle GGD-protocollen wat betreft vermijden van infecties nauw opvolgen in alle huisartsenpraktijken. Alle huisartspraktijken zijn nog steeds elke dag telefonisch bereikbaar. Bij urgente klachten wordt u altijd door een arts beoordeeld. Mensen met luchtwegklachten zien zij gezamenlijk op het zogenaamde “hoestspreekuur”.  Ook daarvoor belt u eerst naar uw eigen huisarts. Mensen met milde klachten wordt gevraagd niet te bellen maar thuis uit te zieken. Als u twijfelt, kijk dan op de website van de thuisarts.

Wat kunt zelf doen?
Voor iedereen gelden de onderstaande maatregelen. Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Dit zijn milde klachten. Mijd sociaal contact. Beperk bezoek aan kwetsbare personen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts >38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.

Wanneer wordt er iemand getest?
Huisartsen zullen niet meer iedereen testen die mogelijk besmet zijn met het corona virus. Als mensen klachten hebben die op besmetting met het corona virus wijzen, moeten ze thuisblijven totdat ze minstens 24 uur geen klachten hebben. De (huis)arts zal bepalen of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19 hebben. De huisarts volgt de richtlijn die gesteld is vanuit het RIVM

Eerder verscheen al een brief van Olmenhoeve aan Ouders. Hier stond in:

'Zojuist belde de moeder van een gezin die voor hun jongste dochter opvang hebben op de kaboutergroep op locatie De Woeligehoek mij om de uitslag van '' de test'' door te geven. 

Bij de vader van het gezin is officieel corona vastgesteld, hij ligt op het IC in Alkmaar en ondanks dat hij niet in de kwetsbare groep valt is hij één van de patiënten waarbij het ziektebeeld niet mild verloopt. Bij de overige gezinsleden verloopt de ziekte tot nu toe mild. Er is nu officieel een gezin gediagnosticeerd maar er zijn naar ons inzien vast al meer besmettingen op Texel, dus pas goed op elkaar en je medemens." 

De Olmenhoeve benadrukt dat het om een gezin gaat en niet om een besmetting op de Olmenhoeve. De brief was niet bedoeld voor publicatie. De brief is op verzoek van de Olmenhoeve dan ook verwijderd als afbeelding. 

De OSG heeft ouders en 18-plus leerlingen vandaag eveneens geïnformeerd over de besmetting, omdat er sprake was van het gezin van een docent van wie ook een kind op school zat.

"Vandaag zijn wij geïnformeerd dat in het gezin van een van onze docenten iemand positief op Corona is getest. Wij hebben in overleg met de Gemeente Texel even gewacht op de officiële communicatie vanuit de Gemeente. In dit bericht sluiten wij daarop aan. De docent heeft zelf verkoudheidsklachten (keelpijn en hoesten) en is sinds vorige week donderdag 12 maart thuis gebleven. De dagen daarvoor had deze geen klachten. Een van de kinderen uit het gezin is een leerling op onze school en zit in klas VWO 5. Deze leerling hoestte vrijdag 13 maart een beetje en is toen naar huis gestuurd.

Vanuit de GGD hebben wij richtlijnen gekregen die we aan u willen meegeven in dit specifieke geval. Indien er sprake is van klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, verhoging, blijf dan thuis en ziek uit. Als de klachten toenemen, neemt u dan telefonisch contact op met de huisarts en vermeld erbij dat er mogelijk een overdracht is geweest van het virus. Onder het toenemen van de klachten wordt verstaan: aanhoudend hoesten en/of koorts van 38 graden of hoger en/of benauwdheid.

Wij willen u zo goed en transparant mogelijk informeren en ook de privacy van het getroffen gezin in acht nemen. Dat zullen we steeds doen, ook in het geval als zich nieuwe gevallen voordoen. Als school volgen we de richtlijnen van het RIVM, de Rijksoverheid en GGD. We begrijpen dat dit bericht mogelijk voor ongerustheid zorgt, mocht u nog vragen hebben neemt u dan per mail contact op met secretariaat@dehogeberg.nl"

De Texelse Roparunners zijn aangekomen in Rotterdam.
Roparunners gefinisht in Rotterdam Algemeen 18 uur geleden 36
Afbeelding
De Omgevingswet in de praktijk Algemeen 19 uur geleden
Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Deense militair overleden na parachutesprong Algemeen 19 mei, 17:00 14
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen 19 mei, 13:30 5
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 19 mei, 08:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53