Afbeelding
Foto: VHR NHN

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Noodverordening veiligheidsregio van kracht

Algemeen Coronavirus

Voor Noord-Holland Noord is een noodverordening van de veiligheidsregio van kracht om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan.

De noodverordening werd eerder deze week getekend door burgemeester Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar en voorzitter van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De verordening is van kracht in het hele gebied boven Alkmaar waaronder ook Texel.

De verordening biedt politie en gemeentelijke handhavers de gelegenheid op dezelfde wijze hun werk doen om toezicht te houden op de naleving van de maatregelen die zijn afgekondigd in de strijd tegen het virus. Dan gaat het onder meer om het verbod op samenkomsten van meer dan honderd mensen, het gesloten houden van eet- en drinkgelegenheden en het gesloten houden van sportaccommodaties en sportinrichtingen.

Inrichtingen waar niet langer ter plaatse eten of drinken wordt verkocht en genuttigd kunnen volgens de noodverordening openblijven. Dat geldt ook voor afhaallocaties zonder zitgelegenheid zoals snackbars en markten.

Mensen die voorschriften overtreden, kunnen op basis van de noodverordening strafbaar worden gesteld. Dan gaat het om hechtenis van ten hoogste drie maanden of een geldboete van de tweede categorie (tot maximaal €4350,-.). 

Burgemeester Michiel Uitdehaag sprak woensdag de verwachting uit dat het tot dat laatste niet hoeft te komen, maar dat iedereen de eigen verantwoordelijkheid oppakt om de voorschriften te volgen. De tekst van de noodverordening is te op de website van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. 

Veiligheidsregio’s zijn sinds een paar dagen landelijk opgeschaald naar GRIP 4 om gecoördineerd en volgens vaste procedures te werken. GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. De procedure treedt in werking als er sprake is van een crisis die de grenzen van een gemeente overstijgt.

Het betekent dat er vanuit de veiligheidsregio een regionaal beleidsteam actief is geworden om de aanpak van de corona-crisis regionaal in heel Noord-Holland Noord aan te sturen. Voorzitter Bruinooge van de veiligheidsregio heeft de leiding over de aansturing en neemt de uiteindelijke beslissingen.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 12 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30