Afbeelding
Foto: internet

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Corona

Texelse huisartsen: kom niet naar Texel

Algemeen Coronavirus

De Texelse huisartsen hebben maandagavond een dringende algemene oproep gedaan om de komende tijd niet naar Texel te komen.

“Wij maken ons grote zorgen over toeristen die uit andere delen van het land naar Texel komen vanuit de gedachte dat het eiland ‘corona-vrij’ is”, zeggen de Texelse huisartsen in een persbericht dat aan verschillende media is gestuurd. “Dit is hoogstwaarschijnlijk niet het geval, omdat er nauwelijks testen zijn uitgevoerd. Waarschijnlijk is ook hier van onderschatting sprake.”

Texel heeft volgens de huisartsen een grote kwetsbare en oudere populatie. “Die willen we graag zoveel mogelijk beschermen.” Volgens de huisartsen kan de stroom toeristen juist tot een snellere verspreiding van het corona-virus leiden en daarmee een grotere druk op de Texelse gezondheidszorg leggen als de situatie uit de hand zou lopen. “Ons doel is het ook in de toekomst beheersbaar te houden.”

“We hebben begrepen dat de Duitse Waddeneilanden reeds “op slot” zijn, dat zou ook een grotere toestroom van Duitse toeristen kunnen betekenen. Wij hebben bij de gemeente de noodklok geluid en aangedrongen op een Texelse “lock down”, echter daar wordt tot nog toe geen gehoor aan gegeven. Wij zien tot nu toe dat nog elke dag nieuwe groepen toeristen arriveren.” 

Binnen de veiligheidsregio Noord-Holland Noord is maandag het scenario van een 'lock down' van Texel besproken, maar zover wil de veiligheidsregio volgens de gemeente voorlopig nog niet gaan.

De huisartsen hopen dat iedereen zich houdt aan de landelijke adviezen. “Blijf zoveel mogelijk thuis. En wij hopen dat, als dit niet van hogerhand gebeurt, ook steeds meer Texelse ondernemers hun verantwoordelijkheid nemen en voorlopig de deuren sluiten.”

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 13 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45