Ideeën formuleren tijdens de inspiratie-avond van het Texelfonds.
Ideeën formuleren tijdens de inspiratie-avond van het Texelfonds. Foto: Gerrit Verhoeven

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Heintje Vaar, een film en feestjes

Algemeen

De inspiratieavond van het Texelfondsproject 'Verrijk je Buurt' heeft dinsdagavond in Oudeschild vijftien creatieve plannen opgeleverd.

Het was volgens het Texelfonds een gezellige bijeenkomst in dorpshuis ´t Skiltje, waar enthousiast werd meegedacht over het creëren van een natuurspeeltuin, het opknappen en verfraaien van het schoolplein en een filmproject, waarbij inwoners van Oudeschild in beeld worden gebracht.

Er kwam een wens naar voren om een jeugdkunstclub te beginnen, een boek te maken over de (voormalige) leerlingen van de openbare school en om een tent te verwerven voor de jury van Ouwe Sunderklaas zodat er meer bezoekers droog kunnen kijken.

Een plan voor een feestje bij de molen tijdens de Molendag sloot volgens het Texelfonds aan bij het plan voor een jeugdkunstclub, omdat de organisatie daar graag kleine molentjes wil verkopen om de kas te spekken. De jeugdclub zou dat als eerste opdracht kunnen doen.

Er was eveneens enthousiasme voor een idee idee om een speciale dag op de Hogeberg te houden, waarbij met paard en wagen bedrijven worden bezocht en aan het einde een maaltijd is in het Eikenbossie.

Met de sfeer zat het wel goed in de zaal. (Foto Gerrit Verhoeven)

Er waren ook plannen voor een kunstwerk van Heintje Vaar, speeltoestellen voor volwassenen in het Ankerpark, een grote gymnastiekuitvoering, foto's van markante Oudeschilders op de haven, een maaltijd op 5 mei met oude films voor de oudere bewoners van het dorp en een Afrikaans festival om verschillende culturen samen te brengen.

Even in herinnering: Heintje Vaar is de naam van het 'mythisch monster' dat volgens de overlevering in de Waddenzee leeft en nog wel eens aangehaald wordt om het zwemmen in zee te ontmoedigen. Heintje Vaar trekt zwemmers naar beneden en houdt ze net zo lang onder water totdat ze geen zuurstof meer hebben...

Een aantal ideeën krijgt aan het einde van de rit langs alle dorpen tot maximaal €3000,- van het Texelfonds om uitgevoerd te worden.

Afbeelding
Nieuwe cursus aquarelleren bij Artex Cultuur 7 uur geleden
Porren in het vuur tijdens de meierblis.
Texel laat meierblis branden Algemeen 12 uur geleden 2
V.l.n.r.: Hugo Groothuis, Thomas Wassenaar, Kevin van Zuilekom, Mike van der Haas, Jan van Wijk, Herbert de Geer en Tim de Haan
Heren 1 schrijft historie met promotie Algemeen 23 uur geleden
De meierblis in Den Burg.
Meierblissen op Texel ontstoken Algemeen gisteren 1
Gezelligheid in Den Burg in 2023. Dit jaar ruimt de gemeente alle banken en hutten van tevoren op.
Redactie zoekt mooiste meierblisfoto's 2024 Oproep 30 apr, 10:30
Afbeelding
Voorjaarsmarkt in centrum Den Burg Algemeen 30 apr, 08:00 7
Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 29 apr, 13:45 14
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 29 apr, 10:00 2